Draama festival avatakse Maria Fausti teose «Kootud relvad» esmaettekandega

Kultuuritoimetus
Copy
Maria Faust.
Maria Faust. Foto: KRÕÕT TARKMEEL

Teisipäeval, 7. septembril algab Tartus Eesti Teatri Festival Draama, mis kestab kuni 12. septembrini. Festival avatakse Maria Fausti uudisteosega «Kootud relvad», mis kantakse ette Emajõel lodjalt. Algselt tänavuse kevadise «DNA»-teemalise festivali Eesti Muusika Päevad programmis kõlama pidanud linnaruumi kontsert-teos jõuab nüüd Draama festivali publiku ette.

Kontsert on kõigile tasuta ja algab kell 17:15 Tartu kaarsilla juures, liigub sealt edasi Delta hoone juurde ja viimaks Lodjakoja lahte. Esitajateks on puhkpilliansambel koosseisus Maria Faust (altsaksofon), Indrek Vau (trompet), Andres Kontus (tromboon), Liudas Mockunas (bass-saksofon, klarnet) ja Peter Bruun löökpillidel.

«Kootud relvad» (Woven Weapons) on inspireeritud muistsetest eesti rahva kudumismustritest ja epigeneetikast. Eesti traditsioonilisi rahvariideid kanti igapäevarõivastena kuni möödunud sajandini. Mustrid riietel olid mitmetähenduslikud – need kõnelesid edasi rahva uskumusi, päritolu, maailmavaadet ja kultuuri. Rahvariided ei olnud pelgalt ilustuseks, vaid ka sümboolseks kaitseks kurja silma eest. Epigeneetika uurib organismide arenguprotsessi seda osa, mida ei määra geenid. Perekonniti päritavad traumad antakse sageli edasi põlvest põlve, vanemalt lapsele – orjus, nälg, sõjad, vägivald ... ka alkoholism ja depressioon. Nõnda nagu DNA kannab endas nii pika ajalooga sündmusi kui ka sümboleid, peitub sarnane filosoofia ka kudumismustrites. Paradoksaalsel moel kõik, mis võib inimest kaitsta, võib ka hävitada.

Maria Faust (s 1979) on üks rahvusvaheliselt tunnustatumaid Eesti jazzartiste, kes on oma loomingu sidunud jazzmuusika alternatiivsema poolega. Maria peab end uusromantikuks, sest armastab puhtaid kolmkõlasid ja tämbreid ning lihtsaid meloodiaid. Tema helikeel on emotsionaalne ning kontrastideküllane, sünteesides omavahel jazzi, klassikalist muusikat ning vabaimprovisatsiooni. Kontserdist teeb otseülekande Klassikaraadio. Kontsert toimub Draama ja Eesti Muusika Päevade koostööna.

Seekordse Draama festivali programmi on kokku pannud festivali loomenõukogu liikmed Liisi Aibel, Oliver Issak, Tiit Palu, Annika Üprus ning festivali tegevjuht Hedi-Liis Toome. Metaprogrammi koostaja on Annel Saro.

2021. aastal toimub festival koos Balti Teatri Foorumi ning Eesti kaasaegse etenduskunsti esitlusfestivaliga draamamaa.weekend, mille raames saabuvad Tartusse välisdelegatsioonid Lätist, Leedust, mujalt Euroopast ning kaugemaltki. BTF on festival Balti teatriteadlastele, kriitikutele ja teistele teatriprofessionaalidele. 10. septembril toimub Tartu Ülikooli kultuuriteaduste instituudis BTF-i konverents «Baltic Reflections». draamamaa.weekend toimub 6.-9. septembrini nii Tallinnas kui Tartus ning on mõeldud eelkõige kuraatoritele ning festivalide programmikoostajatele välismaalt. Festivali ajal saavad nii kohalik publik kui festivalikülalised välisriikidest kogeda kontsentreeritud valikut rahvusvahelise potentsiaaliga Eesti kaasaegsest etenduskunstist. draamamaa.weekend saab teoks Eesti Teatri Agentuuri ja festivali Draama koostöös. Kõiki lavastusi on võimalik festivalil vaadata ka inglisekeelse tõlkega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles