Sveta Grigorjeva «FAKERZ» esietendub Narvas

Kultuuritoimetus
Copy
Sveta Grigorjeva
Sveta Grigorjeva Foto: Mihkel Maripuu

Sõltumatu Tantsu Lava uuslavastus «Fakerz» esietendub 25. septembril Narva Vabal Laval, lavastajaks Sveta Grigorjeva.

Grigorjeva uues lavastuses lasevad lavalolijad, keda võiks nimetada fakerziteks, end võrgutada erinevatest tantsulistest stiilidest ja tehnikatest, võltsides, häkkides ja remiksides neid. Fakerzid kasutavad märksõnu, kuulujutte, kilde sotsiaalmeediast, isiklikust mälust ja kehalisest kujutlusvõimest. Neid huvitab idee fiktiivsest keskist-miskist. Selle sees võiks vabalt tegutseda nähtus, mida võiks kutsuda «kollektiivseks tantsuhäkkeri kehaks.»

Laval on Üüve-Lydia Toompere, Julia Koneva, Helena Pihel, Siim Tõniste, Kaie Küünal, Rauno Zubko, Indrek Kornel. Helikujunduse loob Alvin Raat, valguse Karolin Tamm, kujunduse ja kostüümid Mara Kirchberg, dramaturgiline tugi on Kerli Ever, õmbleja Kristiina Vilipõld, tehniline tugi Marko Odar, grimmi- ja soengunõustaja Liisi Kõuhkna.

Lavastaja Sveta Grigorjeva: ««Fakerz» sai alguse Hiiumaa tantsufestivalil augustis 2019, kus tegin kuue tantsijaga lavastusprotsessi-töötuba, mil nimeks «Loving the Alien: faking dances». Viimasel kahel aastal olen praktika «Oma naha võltsid suled» raames uurinud, mismoodi saab tantsust või tegelikult lausa ükskõik mis liikumistehnikast mõelda mitte esmalt kui eneseväljendusest, vaid toetudes Daniel Blanga Gubbay esseele «The Movement as Living Non-Body» hoopis omaette autonoomsest objektist või isegi emantsipeerunud elust. Kõlab üsna müstiliselt, ja eks ta veidi ongi. Ma olen uudishimulik, kuidas võiksime kasutada spekulatiivsel teel saadud-loodud teadmisi mingist tehnikast, nägemaks, mis võib meiega juhtuda teatud stiili fake versioonis.»

Sõltumatu Tantsu Lava juht Triinu Aron: «STL-i koostöö Sveta Grigorjevaga algas 2012. aastal, kui ta valiti üheks PREMIERE’i sarja uueks koreograafiks ja kohe märgiti ta ka Eesti Sõltumatu Tantsu auhinna aasta tulijaks. Sveta on kompromissitu loojanatuur, keda huvitab töö muutuva ja end avava materjaliga ning kunstniku julguse ja sisemiste piiride kompamine. Tema looming eeldab nii osalejatelt kui vaatajatelt kaasvastutust ja kaasamõtlemist.»

Tallinnas etendub «Fakerz» 1., 2., 26. ja 27. oktoobril Vaba Lava saalis.

Sõltumatu Tantsu Lava (STL) on teater ja kaasaegse tantsukunsti platvorm Telliskivi loomelinnakus. STL keskendub liikumise ja kehaga tegelevate lavastuste väljatoomisele, mis kasutavad nüüdisetenduskunstile omast väljenduslaadi. Lisaks etendustele toimuvad STL-is töötoad, loomingulised ja uurimuslikud residentuurid, loengud, korraldatakse nüüdistantsu uute tulijate platvormi PREMIERE. STL on võtnud selge positsiooni Eesti nüüdistantsu arendaja ja valdkondliku eestkõnelejana.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles