Sigrid Viir vaatleb Draakoni galeriis töö ja puhkeaja piiride hägustumist

Kultuuritoimetus
Copy
Sigrid Viir
Sigrid Viir Foto: Eero Vabamägi

Teisipäeval, 21. septembril 2021 kell 18.00 avab Sigrid Viir Draakoni galeriis isiknäituse «Võltspuhkaja reisipäevik». Näitus on avatud 9. oktoobrini 2021.

Sigrid Viiri näitus «Võltspuhkaja reisipäevik» jätkab ideeliselt Eesti kaasaegse kunsti muuseumis toimunud isiknäituse «Võltspuhkaja» temaatikaga, mille keskmes oli töö ja puhkuse piiride hägustumine kaasaegses ühiskonnas.

Töö ja jõudeaja piir näib järjest enam käest libisevat ning seda tõendab ilmekalt ka ingliskeelses keeleruumis selliste uudissõnade nagu «workcation» (töö/work + puhkus/vacation, kasutatakse ka kirjapilti workation), «bleisure» (äri/business + jõudeolek/leisure) või «bizcation» (äri/business + puhkus/vacation) kasutuselevõtt. Nagu kirjutavad raamatu «Metafoorid, mille järgi me elame» (TLÜ kirjastus, 2011) autorid George Lakoff ja Mark Johnson, varjavad töö ja aja ressursi-metafoorid meie eest seda, kuidas töö ja aja mõisted meie arusaamist vabast ajast mõjutavad, muutes viimase lõpuks tööga väga sarnaseks.

Sigrid Viir (1979) on foto- ja installatsioonikunstnik, kes elab ja töötab Tallinnas. Viir on õppinud kultuuriteooriat Eesti Humanitaarinstituudis ning lõpetanud Eesti Kunstiakadeemia fotograafia eriala. Kunstnikuna huvitub ta inimeksistentsi argipäevastest tahkudest ja seda saatvast sotsiaalsete kokkulepete rägastikust, töö totaalsuse ja isikliku vaba aja piirialast ning visuaalse keele küsimustest. Viir on kunstnike kollektiivi Visible Solutions OÜ üks kolmest liikmest. Ta on osalenud paljudel näitustel Eestis ja mujal. Teda on tunnustatud noore kunstniku preemiaga (2009), ta on olnud kunstiauhinna Köler Prize 2011 nominent, osalenud Visible Solutions OÜga rahvusvahelises näituseprojektis Manifesta 9 (2012) ja on võitnud kahel korral Eesti Kultuurkapitali kujutava- ja rakenduskunsti sihtkapitali aastapreemia (2013, 2019).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles