Kinodesse jõuab dokumentaalfilm kirjanik Mehis Heinsaarest

Kultuuritoimetus
Copy
Mehis Heinsaar (paremal) on külas kunstnik Juka Käärmannil.
Mehis Heinsaar (paremal) on külas kunstnik Juka Käärmannil. Foto: Kaader filmist

Joosep Matjuse ja Katri Rannastu uus dokumentaalfilm «Pingeväljade aednik», mis portreteerib kirjanik Mehis Heinsaare mõttemaastikke, jõuab kinodesse 24. septembril, esimesed seansid toimuvad kirjandusfestivali Prima Vista programmis. Film linastub nii Tartu Elektriteatris, kinos Artis ja Sõpruses, Apollo kinodes, Haapsalu kultuurikeskuse kinos ning mujal üle Eesti.

Kuigi filmi peategelane on kirjanik, ei puudu linateosest loodusmaastikud ja kirjaniku kaasteelisteks olevad loomad-linnud ning kunstnikest sõbrad. Mehis Heinsaarele meeldib aeg-ajalt ette võtta mitmepäevaseid matkasid, mida ta ise kutsub tagasihoidlikult «vaesemehe palverännakuteks». Filmis on autorid tabanud kirjaniku püüdlust lihtsuse poole, tema võimet kõiges tavapärases näha justkui ilmutuslikku.

Mehis Heinsaar on üks hinnatumaid ja auhinnatumaid kaasaegseid eesti kirjanikke. Ta on avaldanud luulekogud «Sügaval elu häramas» ja «Pingeväljade aednik», jutukogumikud «Vanameeste näppaja», «Härra Pauli kroonikad», «Ebatavaline ja ähvardav loodus» jt. 2001. aastal sai tema teos «Vanameeste näppaja» Betti Alveri kirjandusauhinna parima debüüdi eest, samal aastal pälvis «Härra Pauli kroonikad» Eesti Kultuurkapitali proosapreemia. Lisaks sellele on Heinsaar pälvinud kolmel korral Friedebert Tuglase novelliauhinna ning luuletuse «*öös mööduja käsi…» eest Juhan Liivi auhinna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles