Tallinn Music Weeki konverentsil annab intervjuu Briti muusik ja aktivist Billy Bragg

Kultuuritoimetus
Copy
Billy Bragg
Billy Bragg Foto: Nicki Rogerson

Reedel, 1. oktoobril Nordic Hotel Forumis toimuva Tallinn Music Weeki rahvusvahelise konverentsi raames annab digisilla vahendusel ajakirjanik Artemy Troitskyle intervjuu Briti muusik ja aktivist Billy Bragg. Intervjuu on osa TMWi konverentsi programmist, mis tähistab 30 aasta möödumist Eesti iseseisvuse taastamisest ja muusika rollist ühiskondlikes muutustes.

Briti laulja-laulukirjutaja, aktivist, muusikaloolane ja kirjanik Billy Bragg on muusikas ja poliitikas tegev olnud üle 35 aasta. Gorbatšovi perestroika perioodil käis ta kaks korda Nõukogude Liidus, esines 1987. aasta novembris ka Tallinna linnahallis ja tegi ööklubis Tallinn DJ-set'i The Clashi lugudest.

Innustatuna punkvihast ning Woody Guthrie ja Bob Dylani sõnumeist, sai Braggist 80ndate Briti anti-folgi liikumise ühtaegu teravalt intelligentne ning soe ja humanistlik eestkõneleja. Ta sai tuntuks oma lihtsate, haaravate meloodiate ning emotsionaalse kokni maneeriga esitatud, ühiskonna kitsaskohti vaagivate sõnumitega. Pühendunud sotsialistina oli ta üks leiboristlikku parteid toetava muusikute organisatsiooni Red Wedge rajajaid.

Seniajani aktiivne ja sõnakas Bragg avaldas 2017. aastal Brexiti ja Donald Trumpi võimuletuleku poliitilist õhustikku kommenteeriva EP «Bridges Not Walls». Tema samal aastal ilmunud menuraamat «Vabaduse kolm mõõdet» (2019) uurib demokraatia vahendeid võitluses autoritaarse režiimi vastu.

Videosilla kaudu konverentsil osalevat Billy Braggi intervjueerib Eestis elav tuntud Vene muusikakriitik ja ajakirjanik Artemy Troitsky, kes kohtus Braggiga 1986. aastal toonases Leningradis. Luubi alla võetakse nii vasakpoolsus Lääne moodi kui ka selle Nõukogude Liidu bürokraatlikud mutatsioonid, perestroika ja Eesti laulva revolutsiooniga saabunud muutused ning muusika ja sõnavabaduse roll 21. sajandi autoritarismi vastases võitluses.

Bragg on öelnud, et lauldes maailma muutmise idee on pigem aktivismi õõnestaja ning et muusika ja kunst võivad ühiskonda peegeldada, kuid mitte seda raevukalt muuta: «Muusiku roll on sõnastada, mida ühiskond arvab ja tunneb. Me oleme katalüsaatorid, mitte agendid.»

Billy Braggi intervjuule eelneb Eesti Vabariigi endise presidendi Toomas Hendrik Ilvese ettekanne «30 aastat iseseisvust – kas Eesti laulis end vabaks?».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles