Kultuurikorraldajad ärgitavad riigikogulasi kultuuriteemalisele arutelule

Kultuuritoimetus
Copy
Riigikogu.
Riigikogu. Foto: Tairo Lutter

Filmi- ja muusikafestivalide, kontserdikorraldajate, muusikute, kunstnike, teatrite, muuseumide ja filmitegijate esindajad kutsusid riigikogus kokku aruteluhommiku, et arutleda kultuurisektori tuleviku ja kultuuripoliitika üle.

Kultuurikorraldajad tõdevad, et Covid-19 tagajärgede tõttu on rahvuskultuuri, kultuuri- ja loometööstuse ettevõtluse, kultuuril tugineva õppe ning hariduse, etendus- ja osalussündmuste korraldajate ning laiemalt kogu sektori tulevik suures ohus.

Kultuuri- ja loomesektor annab tööd ligikaudu 30 000 inimesele, koosneb 10 000 keskmise või väikese suurusega ettevõttest ning panustab igal aastal ligikaudu 5 protsenti Eesti SKPst.

Tänaseks on selge, et nii pandeemia kui ka sellega kaasnenud uute digitaalsete ja majanduslike mudelite mõjud kultuurisektorile on erakordsed. Ainuke kindel fakt jätkuva pandeemia olukorras on see, et järgmise kolme-nelja aasta tulevikustsenaariumid on ebaselged ning kriisist väljatulekuks ja hädavajalikuks arenguhüppeks on vaja poliitilist tahet ning pidevat ja regulaarset koostööd riigi- ja kultuurisektori vahel.

29. septembril esitleb kultuuriminister Anneli Ott riigikogu ees ja tutvustab järgneva kümnendi kultuuri ning kultuuritööstust suunavat strateegiat «Kultuur 2030». Valdkonna arengusuundi sõnastavat strateegiat toetavad kõik Eesti kultuurisektori võtmeorganisatsioonid. 

Nädal enne ministri ülesastumist peetakse riigikogus kultuurivaldkonna esindajate algatusel aruteluhommik, see on kokku kutsutud 22. septembril kella 9–11.30. Riigikogu konverentsisaalis toimuva aruteluga soovitakse käivitada ühiskondlik diskussioon kultuurivaldkonna positiivsete mõjude üle teistele sektoritele, sh haridus, turism, (digi)majandus ja rahvusvahelised suhted.

«Kultuuri ülesanne ei ole Google’i otsingumootori sarnaselt sobivaima vastuse valimine juba olemasolevaist variantidest. Ei, kultuuri ülesanne on luua uusi seoseid ja pakkuda ühiskonnale olulisi lahendusi ja mudeleid. Ent seda saab teha ainult regulaarses koostöös rahva esinduskogu, parlamendiga,» kirjutavad korraldajad kutses parlamendiliikmetele.

Arutelu kutsusid kokku Eesti Kaasaegse Kunsti Arenduskeskuse ja Kai kunstikeskuse, Eesti Kontserdi, Eesti Kunstimuuseumi, Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri, Etendusasutuste Liidu, Forum Cinemas, festivalide Jazzkaar ja Jõulujazz, Live Music Estonia, muuseuminõukogu, Music Estonia, Tallinna Pimedate Ööde Filmi Festivali, festivalide Station Narva ja Tallinn Music Week, Storytek innovatsioonistuudio, Tallinna Kontserdimaja (Alexela Kontserdimaja), Vene Teatri, VLG Filmid ja Von Krahli esindajad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles