Kolmapäeval algab Tallinnas linnakunstifestival PÖÖRA!

Kultuuritoimetus
Copy
Linnakunstifestival PÖÖRA!
Linnakunstifestival PÖÖRA! Foto: Plakat

29. septembril algab Tallinnas linnakunstifestival PÖÖRA!, mille raames on kesklinna eri paikadesse püstitatud rohepöörde teemalised installatsioonid, mille kandev teema on rohepööre ehk inimtegevuse põhjustatud kliimamuutuste (tagasi)pööramine tasakaaluseisu. PÖÖRA! on osa Eesti Arhitektide Liidu arhitektuurile ja linnaruumile pühendatud 100 aasta juubeliprogrammist.

Linnainstallatsioonid täiendavad linnaruumi 29. septembrist 8. novembrini ning kutsuvad linnaelanikke kaasa mõtlema ning installatsioone aktiivselt kasutama. Ühtlasi saavad installatsioonid 29. septembrist 3. oktoobrini kestva festivali Tallinn Music Week linnalava-kontsertide toimumispaikadeks.

«Linnakunstifestival PÖÖRA! on üleskutse nägemaks kliima ja ökoloogia alal säästvamaid võimalusi, teadlikkuse suurendamiseks ning sel teemal arutluste pidamiseks. Festival kutsub enda ümber ringi vaatama ning küsima, kas näiteks tsingist tänavapiirded on alati kõige mõistlikum lahendus liikluse reguleerimiseks, pidades silmas kliimaneutraalsust?» mõtestab ruumiliste installatsioonide sügavamat sisu projekti üks kuraatoreid Ljudmilla Georgijeva. «PÖÖRA! katsetab ka ökoloogilisest tampsavist ja taaskasutatud elementidest ruumiloomet ning tõstab esile linna liigirikkuse temaatikat.»

Teise kuraatori, Mae Köömnemägi sõnul on PÖÖRA! üleskutse märkamisele ja diskussioonile ruumikogemusest ning selle tagamaadest. «Iga objekt sünnib teatud materjalidest ja loob omanäolise ruumilise keskkonna. Ruumi loojatel on vastutusrikas roll neid protsesse juhtida ning neil peab olema laiem visioon eesmärkidest ja võimalustest – neil on ülesanne suunata tulevikuvaade kvaliteetsema keskkonna ja parema ressursikasutuse poole. Ruumi kogejatel on aga sama vastutusrikas roll märgata neid ümbritsevaid häid või halbu valikuid ning võtta aega seista heade lahenduste eest,» nentis ta.

Kevadel toimunud linnainstallatsioonide võistluse raames valiti laekunud 28 ideekavandi seast välja kolm võidutööd, mis hakkavadki nüüd linnaruumis ilmet võtma.

Esimesena asuti püstitama installatsiooni «Lummavad kohtingud», mis rajatakse kultuurikilomeetri ja Eesti Kaasaegse Kunsti Muuseumi hoovi vahelisele alale. Autorite Laura Linsi ja Roland Reemaa (LLRRLLRR) idee järgi koosneb installatsioon viiest eriilmelisest osast, mis pakuvad tegevust nii inimesele, loomale-linnule kui ka putukale.

Iga väikese ehitise eesmärk on kutsuda üles materiaalsetele katsetustele ning luua võimalusi inimestele ja mitte-inimestele. «Lummavad kohtingud» püstitati suures osas avaliku kolmepäevase tampsavi töötoa raames. Lisaks loodussõbralikule tampsavile kasutatakse ehitusel betoonitehaste ülejääke ja tootmispraaki, mulda, taimi, tellisepuru. Need materjalid ilmnevad ootamatutes olukordades, et mänguliselt vaadelda ehitusmaterjalide laiemat potentsiaali, mis on kaasaegse arhitektuuri üks olulisem teema.

Balti jaama kõrvale tuleb installatsioon «Torupööre» ehk hüpotees suletud materjaliringiga linnast, kus saab uue linna ainsaks materjaliks olla vaid juba olemasolev linn ise. Tegemist on linnaruumist eemaldatud torupiiretest sõrestikkonstruktsiooniga, mis ehitatakse ebaselge kasutuse ja väärtusega alale Balti jaama kõrval, tiheda liiklusega jalakäijate ruumi. «Torupööre» kutsub otsima endale rakendust, osasaamist, kasutust; füüsilist ja metafüüsilist tõlgendust; suunab vaatajat nägema linnaruumi kui elavat materjali. Installatsioon koosneb 646 meetrist torupiiretest, mis korjati Tallinnas kokku 2021. aasta suvel. Ideega tulid välja Diana Drobot, Kertu Johanna Jõeste, Päär Joonap Keedus, Berta Kisand, Karolin Kull, Mari Poom, Ra Martin Puhkan, Siim Tanel Tõnisson, Emma Pipi Penelope Visnap.

Vabaduse väljaku hõivab installatsiooni «Mõttepaus» raames 2999 puitpakku – mõttepausiks ja puidu eluea tsükli pikendamiseks. Autor Mark Grimitlihti nägemuse järgi saab «Mõttepausil» mõtiskleda meie maa puude käekäigust ja võimalikust tulevikuvaatest, või lihtsalt olla. Hiljem antakse puitpakk oma tavapärasesse tsüklisse tagasi. Ühtlasi pöörab installatsioon tähelepanu sellele, et Eesti peab kaitsma oma loodusvarasid ja elurikkust, majandades neid säästlikult ning lähtudes rahvusvahelistest kliima- ja bioloogilise mitmekesisuse eesmärkidest.

Linnakunstifestival PÖÖRA! avatakse 29. septembril kuraatoriekskursiooniga. «Mõttepaus» hõivab Vabaduse väljakut 29. septembrist 3. oktoobrini, installatsioonid «Lummavad kohtingud» ja «Torupööre» rikastavad linnaruumi 8. novembrini. PÖÖRA! installatsioone kasutatakse festivalil Tallinn Music Week linnalavadena.

PÖÖRA! on osa juubeliprogrammist, millega Eesti Arhitektide Liit tähistab tänavu oma 100. tegutsemisaastat. Projekti korraldatakse koostöös Tallinna linnaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles