Edvin ja Lembe Hiedeli nimelise toimetajaauhinna laureaat on Mart Orav

Kultuuritoimetus
Copy
Ajakirja Akadeemia humanitaar- ja sotsiaalvaldkonna toimetaja Mart Orav.
Ajakirja Akadeemia humanitaar- ja sotsiaalvaldkonna toimetaja Mart Orav. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Edvin ja Lembe Hiedeli nimelise toimetajaauhinna tänavune laureaat on Mart Orav. Žürii koosseisus Jüri Kolk (esimees), Lauri Eesmaa, Pilleriin Torim ja Aet Kuusik valis 2021. aasta Edvin ja Lembe Hiedeli nimelise toimetajapreemia laureaadiks Mart Orava.

Mart Orav (sünd. 1958) on lõpetanud 1982. aastal Tartu ülikooli eesti filoloogia erialal ja töötanud 1988. aastast ajakirja Akadeemia toimetajana, kus tema igapäevaseks tööks on ilukirjanduslike ja teadustekstide toimetamine. Lisaks sellele on ta toimetanud terve rea olulisi ajalooalaseid teoseid ja memuaare.

Pikaajaline toimetajakogemus, eruditsioon ning täpne eesti keele taju on teinud Mart Oravast toetava ning inspireeriva kaasamõtleja nii autoritele kui tõlkijatele. Joonealuste ning bibliograafiate kontrollimisel on ta aga lausa ületamatu.

Edvin ja Lembe Hiedeli nimelise toimetajaauhinna eesmärk on juhtida tähelepanu toimetaja olulisele panusele ilukirjandusliku või filosoofilise teksti keelelisel ja sisulisel õnnestumisel ning tõsta esile teenekaid toimetajaid. Auhind antakse pikaajalise, viljaka ja tähelepanuväärse toimetamistöö eest. Esimese Edvin ja Lembe Hiedeli nimelise toimetajaauhinna pälvis 2015. aastal Maiga Varik, 2016. aastal oli laureaat Triin Kaalep, 2017. aastal Anu Saluäär, 2018. aastal Linda Targo, 2019. aastal Asta Põldmäe ja 2020. aastal Kajar Pruul.

2021. aasta auhind antakse üle 30. septembril 2021 rahvusvahelise tõlkijate päeva pidulikul tähistamisel Vene muuseumis, (Pikk 29a, Tallinn) kell 17.

Auhinda annavad välja Eesti Kirjanike Liit ja Eesti Keeletoimetajate Liit. Auhinnafondi toetab Eesti Kultuurkapital.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles