Ilmus Aro Velmeti monograafia

Kultuuritoimetus
Copy
Foto: Raamat

Tallinna Ülikooli kirjastuses ilmus Aro Velmeti monograafia «Pasteuri impeerium. Epideemiad, vaktsiinid ja poliitika Prantsuse asumaades». Inglise keelest on selle tõlkinud Anti Saar.

Kuidas mõjutavad nakkushaigused poliitikat? Miks tekitab vaktsineerimine ühiskonnas konflikte? Missuguseid viise epideemiate peatamiseks on eri aegadel kasutatud? «Pasteuri impeerium» lahkab neid küsimusi nüüdisaegse mikrobioloogia sünnipaigas – 19. sajandi lõpu Prantsuse impeeriumis.

Aro Velmeti ajalooline uurimus viib lugeja pisikute nakkusteooria rajaja Louis Pasteuri ja tema jüngrite maailma – tööstusajastu Pariisi, Lääne-Aafrika rannikule, Indohiina mägedesse, Põhja-Aafrika kõrbetesse ja maailmadiplomaatia koridoridesse, kus teadlased ja poliitikud pidid jõudma üksmeelele selles, kuidas peatada asumaid laastavad katku- ja kollapalavikuepideemiad, ravida tuberkuloosi ja parandada oma alamate üldist tervist.

«Pasteuri impeerium» näitab, kuidas rahvatervise probleemid on samal ajal alati ka poliitilised probleemid ja kuidas uued meditsiinitehnoloogiad – näiteks vaktsiinid – võivad raputada ühiskondi nende alustaladeni.

Aro Velmet (snd 1988) on Lõuna-California ülikooli ajalooõppejõud. Ta uurib teaduse- ja meditsiiniajalugu ning valitsemispraktikaid, aga ka kultuuri- ja sooajalugu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles