Ain Anger debüteeris Metropolitan Opera laval (3)

Kultuuritoimetus
Copy
Ain Anger (paremal) laulab New Yorgi Metropolitan Opera laval kroonik Pimeni osa Modest Mussorgski ooperis «Boriss Godunov».
Ain Anger (paremal) laulab New Yorgi Metropolitan Opera laval kroonik Pimeni osa Modest Mussorgski ooperis «Boriss Godunov». Foto: Marty Sohl/the Metropolitan Opera

Sel teisipäeval, 28. septembril debüteeris bass Ain ­Anger esimese ­eestlasena New Yorgi Metropolitan Opera laval. Ta laulis kroonik ­Pimeni osa Modest Mussorgski ooperi «Boriss Godunov» lavastuses, mille tõi 2010. aastal välja Stephen Wadsworth.

Tänavu suvel 50. ­sünnipäeva tähistanud Anger teeb kuni 17. oktoobrini kaasa kuues «Godunovi» etenduses. Teistes peaosades astuvad üles René Pape (Boriss), Alexey Markov (Štšelkalov), David Butt Philip (Grigori), Maxim Paster (Šuiski) ja Ryan Speedo Green (Varlaam). Etendusi dirigeerib Sebastian Weigle.

Eestis lavastati «Boriss Godunovi» viimati 2001. aastal Rahvus­ooperis Estonia ­(lavastaja Neeme Kuningas). Anger, kes oli tollal Estonia solist, tegi selles kaasa kerjusmunk Varlaami osas. Hiljem on ta laulnud mitmes välismaa teatris (nt Berliini Saksa Ooperis) ka «Boriss Godunovi» nimiosas.

New Yorgi Metropolitan Opera on koos Milano La Scala, Londoni Covent Gardeni, Moskva Suure Teatri, Pariisi Rahvusooperi ja Viini Riigiooperiga üks maailma kõige kuulsamaid, rikkamaid, parimaid ja prestiižsemaid ooperimaju. Govent Gardeni debüüdil laulis Anger samuti Pimeni osa, seda 2016. aastal.

Ain Anger õppis ­aastatel 1992–1996 Eesti Muusikaakadeemias Ivo Kuuse, Virgilijus ­Noreika ja Matti Pelo juures laulmist. 1993.–2001. aastani töötas ta ­Estonias koorilauljana ning 1996. aastast solistina, 2002.–2004. aastani oli ta Leipzigi ooperi solist ning ­2004.–2010. ­Viini riigiooperi ­solist. Alates 2010. aastast on vabakutseline ooperi­laulja, kes on nõutud esineja ­kõigil maailma ­suurematel ooperilavadel. Ta on ­esinenud enam kui 30 riigis ja laulnud peaaegu sajas rollis. Mullu pälvis ta esimese eestlasena Kammersänger’i tiitli, mis on ooperilaulja kõrgeim tunnustus Saksamaal ja Austrias.

Ameerika Ühendriikides debüteeris Ain Anger 2002. aastal, kui oli peaosas Rodion Štšedrini ooperi «Võlutud rändur» maailmaesiettekandel Metropolitan Opera kõrvalmajas, New Yorgi Avery Fisher Hallis.

Angerit saab Metropolitan Opera laval kuulda ja näha ka hooaja teises pooles: 25. märtsist 14. aprillini etenduvas Tšai­kovski ooperis «Jevgeni Onegin» on tema täita vürst Gremini roll.

«Boriss Godunovi» 9. oktoobri etenduse ülekannet on võimalik järgida samal õhtul ­algusega kell 19.30 Tallinnas Coca-Cola Plazas ja Viljandis kinos Centrum.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles