AK ⟩ Loomingu Raamatukogu reisikirjandus

Holger Kaints
, kirjanik ja kriitik
Copy
Nellie Bly reisikostüümis. ​Säärasteks ajakirjanduslikeks aktsioonideks nagu reportaaž ümbermaailmareisilt oli vaja nooruslikku tulipäisust; elutarkus ja põhjalikud teadmised sunniti tagaplaanile.
Nellie Bly reisikostüümis. ​Säärasteks ajakirjanduslikeks aktsioonideks nagu reportaaž ümbermaailmareisilt oli vaja nooruslikku tulipäisust; elutarkus ja põhjalikud teadmised sunniti tagaplaanile. Foto: Erakogu

Loomingu Raamatukogu on kõigil viimastel aastatel andnud välja ühe seesuguse numbri, mida ma olen hakanud omaette nimetama suvelugemiseks. Seda kõigepealt sellepärast, et nad on ilmunud kevad- või suvekuudel ja mina olen nad alati suvel ette võtnud. Need vihikud on sisaldanud kas reisikirju või esseistlikus laadis käsitlusi mõne maailmanurga mineviku poliitilisest olukorrast; sageli kahte nimetatut korraga. Mullu ilmus Albert Engströmi «Moskoviidid», enne seda Aleksandr Solženitsõni «Lenin Petrogradis», 2018. aastal Moritz von Kotzebue «Teekond Pärsiasse»…

Tänavuse suve lõpul tuli välja Nellie Bly «Seitsmekümne kahe päevaga ümber maailma», kus noor ja hakkaja ajakirjanik võtab 1889. aastal oma tööandja kulu ja kirjadega ette samasuguse ümbermaailmareisi, millisega Jules Verne’i romaanis «Kaheksakümne päevaga ümber maailma» sai hakkama sealne peategelane Phileas Fogg. Verne’i romaan ilmus 1872. aastal ajalehes ja 1873 raamatuna. Seitseteist aastat hiljem loodab Bly teha maailmale ringi peale kiiremini kui too väljamõeldud kirjanduslik kangelane.

Nagu pealkiri juba ütleb, läheb see 25-aastasel daamil korda kaheksa päeva lühema ajaga. Ent minu silmis on ettevõtmisel kahjuks juures üks rumal iluviga. Raamatus seda muidugi ei mainita; pealegi näib, justkui ei osanukski keegi sellele tähelepanu pöörata. Nimelt: kui toda võidukihutamist jälginuks sõltumatu kohtunik, pidanuks ta Nellie Bly enne lõppu diskvalifitseerima. Yokohamast laevaga San Franciscosse jõudnud Blyle saadab ajalehekontsern, kelle heaks ta töötab, vastu erirongi, mis vahepeatusteta ja ilma ette tulla võivate sekeldusteta naise läänerannikult Chicagoni toimetab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles