Juurikas. Abiks kohalikule valijale (1)

Mart Juur
Copy
Kohalikud valimised, hääletussedelid.
Kohalikud valimised, hääletussedelid. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Mart Juur annab nõu.

§ 1. Kohaliku omavalitsuse volikogu valimised toimuvad 17. oktoobril 2021.

§ 2. Valimisnädal algab sinisel esmaspäeval, koosneb kuuest eelhääletamise päevast ja lõpeb pühapäeval, valimispäeval, millele eelneb laupäevaõhtune saunaskäik.

§ 3. Eelhääletamise perioodil 11.–16. oktoobrini on võimalik anda oma hääl elektrooniliselt, kui hääl ja elekter ära ei lähe.

§ 4. Kui valija vajab abi elektroonilisel hääletamisel, on praktiliselt kõik kohalikel valimistel kandideerivad isikud valmis valijat lahkelt aitama, võttes vajadusel kaasa isikliku sülearvuti.

§ 5. Kandidaat on valmis valijat elektroonilisel hääletamisel aitama isegi öösel, kui valijal peaks uni ära minema ja hirmus hääletamise tuhin ootamatult peale tuleb.

§ 6. Riigikogu ja Euroopa Parlamendi valimistest erinevad kohalikud valimised selle poolest, et suur osa kandidaate on valijale isiklikult tuttavad, kas vanad koolivennad või vanad pruudid.

§ 7. Kandidaadid, keda valija isiklikult ei tunne, on riigikogu liikmed, kes kohalikele peale lendavad.

§ 8. Valijate arvestust peab iga kandidaat eraldi, tal on olemas kõigi valijate aadressid, ta teab iga valija soove ja eelistusi, selleks et viia igale valijale just selliseid kingitusi, mida valija tahab.

§ 9. Omaküpsetatud kooki, õunu, kartuleid ja küttepuid võib viia kõigile valijatele, eriti aga neile, kel eluaastaid üle 60.

§ 10. Noorematele ja nooruslikele üle 60-aastastele valijatele võib kinkida kandidaadi pildiga preservatiive, pastapliiatseid, märkmikke ja õhupalle.

§ 11. Õhupallid tuleb enne valijale kinkimist täis puhuda erinevalt preservatiividest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles