Eesti kaastootmises valminud «Ivanna elu» võitis Zürichi filmifestivalil parima dokfilmi auhinna

Brita-Maria Alas
, ajakirjanik
Copy
Ivanna on viie lapse ema, kes elab Põhja-Siberis traditsioonilist nomaadielu.
Ivanna on viie lapse ema, kes elab Põhja-Siberis traditsioonilist nomaadielu. Foto: Kaader filmist

1. oktoobrist Eesti kinodesse jõudnud Guatemala režissööri Renato Borrayo Serrano dokumentaalfilm «Ivanna elu» võitis 17. Zürichi rahvusvahelisel filmifestivalil parima dokumentaalfilmi auhinna.

Auhind anti üle laupäeva õhtul festivali pidulikul lõputseremoonial Zürichi ooperimajas. 

Marianna Kaat.
Marianna Kaat. Foto: Erakogu

Filmi kaastootja Eestist on Baltic Film Production ning Eesti produtsent Marianna Kaat. Filmile lõi muusika helilooja Timo Steiner, kes pälvis hiljuti Eesti filmi- ja teleauhindade galal Marianna Kaati produtseeritud filmi «Ülo Sooster. Mees, kes kuivatas rätikut tuule käes» muusika loomise eest parima helilooja auhinna.

Serrano filmi peategelane on 26-aastane neenetslanna Ivanna, viie lapse ema, kes elab Põhja-Siberis traditsioonilist nomaadielu, karjatades põhjapõtru, nagu seda on teinud juba sajandid tema esivanemad. Muutuva keskkonna ning kliimamuutuste tõttu ei saa ta oma elu enam vanas rütmis jätkata ning peab suunduma linna, et leida tööd ning parandada suhteid oma abikaasa Genaga.

Lisaks filmi tõsistele teemadele on Serrano tabanud tõeliselt kauneid loodusvaateid Põhja-Siberi aladelt ning etnograafiagurmaanidele leidub filmis nii mõndagi nauditavat, mõnusalt vürtsitab filmi dramaatilisi sündmusi Ivanna laste vahetu olek, huumorimeel ning kõiksugu ekstreemsete olukordadega muretu leppimine. Film jälgib nelja aasta jooksul Ivanna dramaatilisi pöördeid täis elu, alates tundrast kuni praeguseni, kus ta elab koos lastega Siberis Norilski linnas.

Selleaastase hõimupäevade avafilmina esilinastunud «Ivanna elu» on olnud juba paljude tunnustatud dokumentaalfilmide festivalide programmis, nagu näiteks CPH:DOX (Taani), Hot Docs (Kanada), Krakow Film Festival, DOK.fest München, goEast FF (Saksamaa), Shanghai IFF (Hiina), DocAviv (Iisrael) ja 5th Human Vision filmifestival (Austria).

«Ivanna elu» maailmaesilinastus oli sel kevadel kahel festivalil korraga, CPH:DOX festivalil Taanis Kopenhaageni ja Kanada rahvusvahelisel dokumentaalfilmide festivalil Hot Docs.

Filmi režissöör ja operaator on Renato Borrayo Serrano, monteerijad Renato Borrayo Serrano ja Inge-Lise Langfeldt. Lummava helikujunduse filmile tegi Eestis resideeruv Israel Bañuelos ja heli kokkusalvestus toimus BFMi helistuudios. Filmi tootjamaad on Venemaa, Norra, Eesti ja Soome, produtsendid Vladislav Ketkovich, Mette Cheng Munthe-Kaas, Marianna Kaat ja Pertti Veijalainen.

Filmi toetasid Eesti filmi instituut, Eesti kultuurkapital, Kone Foundation (Soome) ja Fritt Ord (Norra).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles