Suri klaasikunstnik Silvia Raudvee

BNS
Copy
Klaasikunstnik Silvia Raudvee
Klaasikunstnik Silvia Raudvee Foto: Eesit kunstnike liit

1. oktoobril suri Eesti Kunstnike Liidu liige Silvia Raudvee, klaasikunstnik ning ühtlasi Eesti klaasikunstnike ühenduse vanim liige.

Silvia Raudvee sündis 21. augustil 1927. aastal Järvamaal Lehtse alevis. 1929. aastal kolis perekond Jänedale. Raudvee isa töötas Lehtse tarbijate ühistus müüjana ning soovis avada kauplust ning ema Lehtse vallavalitsuses sekretäri abina. Ettevõtliku isa plaan sai teoks ning ühiste jõududega ehitati maja ning kauplus.

Haridustee kujunes Raudveel keerukaks pidevalt muutuvate ajaperioodide ja poliitiliste sündmuste tõttu. Raudvee alustas kooliteed kaheksa-aastaselt Raudla kuueklassilises koolis, kus õppis neli aastat. 1939. aastal suundus Raudvee Tallinna erakolledži progümnaasiumi esimesse klassi, milles sai õppida aasta nõukogude okupatsioonini, kui kaotati kõik erakoolid. Ta läks tagasi maale ja lõpetas Raudla algkooli.

Saksa okupatsiooni ajal õppis ta Tallinnas Elfriede Lenderi gümnaasiumis, mille lõpetas 1946. aastal. Edasiõppimise soov oli tugev ja esimene valik oli õppida moekunsti. Huvi klaasi vastu tekkis tänu internaadikaaslasele Helga Kõrgele, kellega Raudvee kohtus Eesti Rahva Ühisabi internaadis, kes 1943. aastal õppis Riigi Tallinna kujutava ja rakenduskunsti koolis klaasehistöö erialal ning kiitis väga klaasikaunistuseriala juhatajat Maks Roosmat.

1946. aastal sooritas Silvia sisseastumiseksamid Tallinna riikliku tarbekunsti instituudi moekunsti erialale ja valis alternatiiverialaks klaasehistöö. Vastuvõetuks osutus ta just klaasehistöö erialale, mis köitis teda sedavõrd jäägitult, et tõrjus kõrvale unistuse moekunstist.

Instituudis sai Raudvee õppida 1949. aastani, mil ta küüditati Siberisse. Asumine kestis kaheksa aastat ning tagasi Eestisse jõudis Raudvee 1957. aastal. Kodumaal jätkusid õpingud klaasehistöö erialal ENSV riiklikus kunstiinstituudis 1961. aastani. Pärast lõpetamist määrati Raudvee tööle Tallinna tööstuskaubastu kunstnikuks. Usina tegutsemise ja otsimise tulemusel leidis Raudvee tööd kunstnikuna Valgevene klaasitehases «Neeman». Esialgselt plaanitud mõnest aastast kujunes pikem periood, mis lõppes 1975. aastal.

Silvia Raudvee astus Eesti Kunstnike Liidu liikmeks 1967. aastal ning kümne aasta pikkusel perioodil täitis ta ka Eesti Kunstnike Liidu tarbekunsti sektsiooni esimehe rolli. Silvia Raudveele omistati ENSV teenelise kunstitegelase aunimetus.

Praktilised võimalused vabrikus innustasid kunstnikku katsetama erinevaid klaasitehnikaid ja otsima kujutluslaadi. Olles pikema perioodi vältel töötanud värvilise klaasiga, sai tema lemmikmaterjaliks värvitu kristall, materjal milles ta töötas pikemat aega ja lõi suurepäraseid komplekte.

Tähelepanuväärse osa Raudvee loomingust moodustasid õrnadele kristallklaasist vormidele teemantnõelaga teostatud graveeringud. Silvia Raudvee on teostanud kolm suuremõõtmelist vitraaži: 1978. aastal Valgevene ministrite nõukogu esinduse hotellile Moskvas; 1986. aastal kosmonautide ettevalmistuskeskusele «Galaktika» Moskva lähistel Tähelinnas; 1989. aastal Eesti Põlevkivikombinaadi «Geo» Toila profülaktooriumis.

Silvia Raudvee võttis osa arvukatest näitustel nii kodu- kui välismaal, tal oli mitmeid isiknäitusi ning tema teosed kuuluvad muuseumi kogudesse Eestis, Venemaal ja Valgevenes.

1990. aastatel ei olnud Silvia Raudveel enam võimalik klaasiga tegeleda ning ta leidis uue võimaluse loominguliseks tegevuseks pastellmaali tehnikas. Silvia Raudvee oli omanäoline ja suurepärane kunstnik, kes jättis siinsesse klaasikunsti isikupärase jälje. Inimesena oli ta sõbralik, rahulik, tasakaalukas ja abivalmis.

Silvia Raudvee ärasaatmine on neljapäeval kell 11.30 Tallinna krematooriumis Pärnamäe kalmistul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles