Noorema põlvkonna fotokunstnik mõtestab ümber meie lähiajalugu

Kultuuritoimetus
Copy
«Põrand oli laava»
«Põrand oli laava» Foto: Frederik Klanberg

Alates 11 oktoobrist kell 18 on galeriis Positiiv avatud noorema põlvkonna fotokunstniku Frederik Klanbergi (1998) näitus «Põrand oli laava», kus vaatluse all on postsovetlik ruum ning see, kuidas poliitilised sündmused mõjutavad inimesi isiklikul tasandil. Eestis sündinud ja 10-aastaselt välismaal elama hakanud kunstnik on üles otsinud lapsepõlvest tuttavad Eestis asuvad militaarobjektid ja punkrid ning kutsub vaatajaid mõtisklema minevikust ja olevikust läbi iseenda kogemuse.

Küsimusele, kui tähtis on talle ajalugu, mäletamine ja mida ta arvab ajaloo õppetundidest, on Frederik Klanberg intervjuus Positiivile (43/2020) vastanud järgmist: «On väga huvitav, kuidas erinevates riikides või rahvaste hulgas tekivad teatud kollektiivsed mälestused ja arusaamad sellest, mis on toimunud enne meid. Fraas «ajaloo õppetunnid» häirib mind, sest ajalugu ise ei õpeta meile midagi, isegi kui me teame, mis ajaloos juhtus.»

Klanberg arvab, et kui keskkoolis ajaloo tunnis midagi Nõukogude Liidust õpitakse või kui vanaemad-vanaisad suguvõsa kokkutulekul natuke vene aja müüte räägivad, ei ole kuigi piisav, et selle alusel praegu midagi teistmoodi otsustada: «Et minevikus juhtunu põhjal järeldusi teha või otsustada, kuidas tulevikus kõige parem oleks, peaks ajaloo õppimine ja kriitiline analüüsimine olema meie elu pidev osa.»

Frederik Klanberg lõpetas 2021 kevadel Haagi kuningliku kunstiakadeemia (KABK) fotograafia eriala bakalaureuse kraadiga. Ta on osalenud näitustel alates 2019. aastast. Selle aasta suvel oli fotokunstnikul näitus «Ich bin ein Berliner» fotomuuseumis. Frederik Klanbergi looming on ilmunud Positiivis 43/2020 (Ich bin ein Berliner. K. Schwede intervjuu F. Klanbergiga) ja Positiivis 46/2021 (Marko Toomast. Tagasirännak postsovetlikku ruumi).

Näitus «Põrand oli laava» avamine toimub galeriis Positiiv (Roo 21a Tallinn) 11.10.21 kell 18–20. Näitus on avatud E–R kell 12–18 kuni 29.10.21.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles