NÄDALA PLAAT ⟩ Universaalne leige suvemuusika

Margus Haav
, reporter
Copy
Sander Mölder
Sander Mölder Foto: Silver Tonisson

Helilooja, produtsendi ja multiinstrumentalisti Sander Mölderi teine täispikk stuudioalbum «TIKS 086» sisaldab lisaks kahele juba suvel ilmunud mini-EPdel kõlanud loole mõnda uut ja reeglina samuti oma olemuselt suvist teost. Nii et igati suvine album kaunisse sügisesse. Mis muidugi ühest küljest on kena kummardus tänavu tavatu kuumusega esileküündinud aastaajale, teisest küljest tekitab oma rõhutatult sesoonse plaadiümbrisega pisut kohatu mulje ning vaatamata vaieldamatule professionaalsusele jätab kuidagi mulje ülerahvastatud rannast, kus kõik on justkui nii, nagu peab, kuid vesi on leigevõitu ja päike ükskõikselt kahvatu.

«TIKS 086» on omamoodi mõtteline järg 2018. aastal ilmunud kuue palaga debüüdile «TIKS 068», mis koondas enda alla koostööd erinevate Eesti artistidega, nagu näiteks NOËP, Reket ja Raul Ojamaa, ning mis ühtlasi tõi Mölderile Eesti muusikaauhindadel aasta debüütalbumi ja aasta elektroonikaalbumi tiitli.

Sander Mölder on mitmekesise muusikalise tausta ja põneva käekirjaga mees, kes varases nooruses alustas tšellomängijana, nüüdseks on kirjutanud ooperi ja muusika balletile ning teinud koostööd trobikonna vägagi erinevate artistidega. Tema eelmise albumi «TIKS 071» (2018) peamiseks inspiratsiooni- ja helindiallikaks olid folklorist Ingrid Rüütli kogutud Saaremaa ja Muhumaa regivärsilised rahvalaulud. Just see kolme aasta eest ilmunud album tõstis Mölderi lati tähelepanuväärselt kõrgele oma nauditavalt läbi tunnetatud ja delikaatselt kokku pandud, maitsekalt sämplitud materjaliga, kus olid sujuvalt ühendatud regivärsiline rahvalaul ning moodne elektrooniline muusika. Mölder otsis ja leidis, hoidis ja andis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles