Täna avatakse Fotografiskas Eesti Arhitektide Liidu aastanäitus

Kultuuritoimetus
Copy
Eesti Arhitektide Liidu kuraatornäitus «Tänav I».
Eesti Arhitektide Liidu kuraatornäitus «Tänav I». Foto: Plakat

Fotografiska Tallinnas avatakse täna, 18. oktoobril sajandat sünnipäeva tähistava Eesti Arhitektide Liidu kuraatornäitus «Tänav I», mis käsitleb tänavaruumi mõistet. Peamiselt «rääkivate peadega» videomaterjalist ja vimkadega installatsioonidest koosnev näitus annab sõna üle 20 oma ala eksperdile. Näituse kuraatorid on arhitektid Raul Kalvo ja Tõnis Savi Liikuvusagentuurist. Näitus on avatud 16. jaanuarini.

Näitusel saavad sõna üle 20 oma ala vaieldamatu eksperdi. Juttu tuleb nähtamatust maa-alusest maailmast, piirdetorudest, muinasjuttudest, parkimispoliitikast ning kõigest, mis nende teemade vahele jääb. Lisaks videomaterjalile saab näituse raames nautida kahte tähendustihedat installatsiooni, mille elemendid toovad muige suule nii mõnelegi külastajale. Samuti haarab «Tänav I» enda alla Eesti praeguse arhitektuurifoto tipptegija Tõnu Tunneli autorinäituse «Tunnel Vision [Liivalaia]», mida saab vaadata Fotografiska Tallinna esimesel korrusel.

EALi president Andro Mänd on veendunud, et saja-aastase EALi aastanäitusel tänavaruumist rääkimine on oluline aja märk. «Tänavaruum on praegu nii maailmas kui ka Eestis kuum teema. Vaid päev enne näituse avamist jõuavad finišisse KOVi valimised, mille puhul kerkisid elukeskkonna teemad fookusesse nii suurtes kui väikestes omavalitsustes. Usun, et arhitektidel on võimalus veelgi olulisemal määral linna- ja tänavaruumi loomes kaasa rääkida kui arhitektuuri mõistet tõlgendataks senisest veelgi avaramana,» tõdeb Mänd.

Kuraator, arhitekt ja linnalise liikumisruumi ekspert Tõnis Savi on samuti veendunud, et arhitektid võiksid tänavaruumi loomes julgemalt sõna võtta. «Isegi kui jätaksime arhitektidele vaid tänavaruumi piiravate hoonete loomise rolli, on interaktsioon tänavaga oluline. Võtame kasvõi esimeste korruste äripindade näite – ideaalis näeksime nende puhul sümbioosi tänava- ja hoone sisese ruumi vahel. Samuti on põnev jälgida, kuidas edumeelsemad arhitektid loovad juba praegu maastikke, mida tänavalt «välja» vaadates imetleda ja tarbida,» räägib Savi.

Kuraator, arhitekt ja linnaplaneerija Raul Kalvo selgitab, et me ei saa oletada, et sõna «tänav» tähendab ühte ja sedasama kõigile. «Tänav on koht, kus on pinget ja kus saavad kokku erinevad huvid – on läbisõidu huvi ja viibimise huvi. Tänavale annavad tema olemuse asukoht, kultuurilised, sotsiaalsed ja ärilised funktsioonid ning elanikkond. Teeme näitusel puust ette ja punaseks põhitõed. Uurime, millest tänav koosneb ja kes selle loomes kaasa räägivad. Samuti, millised tegurid edukaid arenguid tagasi hoiavad ja millised neid toetavad. Siiski suudame vaid kraapida selle mitmetähendusliku ruumi olemuse pinda,» selgitab Kalvo.

«Fotografiska Tallinnal on hea meel olla seotud näitusega, mille üheks läbivaks teemaks on parema ja jätkusuutlikuma linna loomine. Meie Telliskivi asukoht on tänu tegevuste südames olevale kestlikkuse ideele ja inimsõbralikule linnaruumile tõmbekeskuseks nii kodumaistele kui väljastpoolt tulijatele. Ka meie maja renoveerimine oli üdini jätkusuutlik projekt,» tõdeb Fotografiska Tallinna kaasasutaja ja tegevjuht Margit Aasmäe.

EALi aastanäitus on avatud Fotografiska Tallinna esimesel korrusel ja kolmanda korruse galeriis ning Telliskivi loomelinnaku väligaleriis 18.10.2021 - 16.01.2022. Näitusehoone on avatud E–P 9.00-20.00

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles