Akadeemilises Raamatukogus avatakse Valli Lember-Bogatkina näitus

Kultuuritoimetus
Copy
Valli Lember-Bogatkina näituse ülespanek TÜ Akadeemilises Raamatukogus. Aktsioonis Harry Liivrand ja Georg Bogatkin.
Valli Lember-Bogatkina näituse ülespanek TÜ Akadeemilises Raamatukogus. Aktsioonis Harry Liivrand ja Georg Bogatkin. Foto: Airike Taniloo-Bogatkin

Reedel, 29. oktoobril kell 16 avatakse TLÜ Akadeemilise Raamatukogu galeriis (Rävala 10) legendaarse eesti akvarellisti ja joonistaja Valli Lember-Bogatkina (30. X 1921 – 14. X 2016) 100. sünniaastapäeva tähistav näitus.

Valli Lember lõpetas Riigi Kunsttööstuskooli 1940. aastal dekoratiiv-monumentaalmaali erialal, näitustel debüteeris kunstnik juba 1942. aastal. 1944 võeti ta vastu Eesti Kunstnike Liitu. Lember-Bogatkina rikkaliku loomingu kandva osa moodustavad tema loodusvaated ning portreejoonistused, ta on kuulsaks saanud esmajoones Eesti põhjaranniku - eelkõige Karepa ümbruse – jäädvustamise, folkoorsete rahvapidude kujutamise, eesti kultuuritegelaste portreteerimise ning vahetute reisipiltidega, 1950.–1960. aastatel ka ühiskondlike hoonete ja elamute monumentaal-dekoratiivkunsti töödega.

Valli Lember-Bogatkina on vesivärvimaali virtuoosne valdaja, võrdse meisterlikkusega töötav nii n.ö. sulavas kui kuivas tehnikas. Mälestusnäituse läbilõige kunstniku viimase viiekümne aasta loomingust hõlmab valikut tema Eesti ja Soome maastikest, mida täiendavad portreejoonistused reisidelt Uraali ja Siberisse soome-ugri rahvaste juurde, kelle elu-olu Lember-Bogatkinat sügavalt huvitas. Teiste hulgas saame näha hantide, manside ja komide etnograafilistes kostüümides portreid ja olmestseene, vitriinides on aga väljas Lember-Bogatkina reisipäevikud (sh Helsingi saarestiku vaadetega reisipäevik esimeselt Soome-reisilt aastal 1974). Väljapanekut täiendavad kunstniku poja, keraamik Georg Bogatkini viimasel kümnendil loodud kõrgkuumustehnikas suuremahulised vaasid ja kausid.

Näituse kuraator on Harry Liivrand, kujundajad Georg Bogatkin ja Airike Taniloo-Bogatkin, plakati kujundas Rene Haljasmäe. Näitus kestab 10. detsembrini ning see väljapanek lõpetab tänavuste hõimupäevade programmi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles