Konrad Mäe preemia laureaat on Anne Parmasto (1)

Kultuuritoimetus
Copy
Anne Parmasto
Anne Parmasto Foto: Sille Annuk

Konrad Mäe nimelist medalit ja rahalist preemiat, mille väärtus on 3200 eurot, annavad alates 1979. aastast välja Eesti Kunstnike Liit, Eesti Maalikunstnike Liit ja Eesti Kultuurkapitali kujutava- ja rakenduskunsti sihtkapital. Preemia žürii liikmed Jaan Elken ja Mari Roosvalt Eesti Maalikunstnike Liidust, Kaire Rannik ja Mari Vallikivi Eesti Kultuurkapitalist, Vano Allsalu ja Elin Kard Eesti Kunstnike Liidust otsustasid 2021. aasta Konrad Mäe nimelise preemia ja medali omistada maalikunstnik Anne Parmastole isiknäituse «Kevadnäitus» eest Evald Okase Muuseumis Haapsalus. Preemia pidulik üleandmine toimub täna, 1. novembril kell 17 Tallinna Kunstihoones.

Maalikunstnik Anne Parmasto (1952) on Eesti Kunstnike Liidu, Eesti Maalikunstnike Liidu, Tartu Kunstnike Liidu ja ühismaalimist harrastava Austria kunstnikeühendusse Rabnitztaler Malerwochen liige. Tema loomingulisse pagasisse kuulub enam kui 40 isiknäitust ja osalemine mitmesajal grupi- ja ülevaatenäitusel. Anne Parmasto on lõpetanud Eesti Riikliku Kunstiinstituudi 1981. aastal maalikunsti eriala teatridekoraatori lisaerialaga.

Ta on töötanud villijana Tartu Õlletehases, laborandina Zooloogia ja Botaanika Instituudis, sekretärina Pimedate Ühingus, majandusosakonna juhataja asetäitjana Kalurikolhooside Liidus ja kasvatajana Balletikoolis. Pärast ERKI lõpetamist töötas ta kunstnikuna Kaubamajas ja vabakutselise kunstnikuna. 2019. aastast on ta Tartu Ülikooli emeriitdotsent, on olnud maalikunsti ja kompositsiooni õppejõud aastatel 1998–2019 Tartu Ülikoolis ja 1981–1994 Tallinna Ülikoolis. Teda on tunnustatud Tartu Ülikooli aumärgi ja Ado Vabbe preemiaga. Aastatel 2019–2021 kuulus ta kultuurkapitali kujutava ja rakenduskunsti sihtkapitali koosseisu.

Ekspressiivset abstraktsionismi viljeleva Anne Parmasto isiknäitus Evald Okase Muuseumis oli kolleegide sõnul ümberlükkamatu tõend maalikunsti heast tervisest – võimas ja selge, värske ja karastav nagu allikavesi, täis energiat ja ihasid nagu heaendeline naisdeemon, kes toetub oma ihadele. Anne Parmasto kunst on elu ja kunsti seotuse arhetüüp – olles selle maailma ja meetodid omaks võtnud, avaneb maailm, millesse mahub suurem maailm ja mille mänguruum ei oma piire.

Preemia kandidaatideks esitati sel aastal Eesti kunstiinstitutsioonide poolt lisaks laureaadile Mihkel Ilus isiknäituse „Selgitustööd“ Haapsalu Linnagaleriis ja näituse Tallinna Kunstihoones eest, Veiko Klemmer isiknäituse „Mida raha eest ei saa" eest Draakoni galeriis, Andres Koort loomingu ulatusliku ülevaate eest Kadrioru Plaza Galerii näitusel „MINIMAL“ ja esinemise eest Leedu Kunstnike Liidu näitusel „(at)kurti buvusią tikrovę“ Užutrakise kunstifestivalil, Katrin Koskaru isiknäituse „Mootorimüra päikese suunast“ eest Hobusepea galeriis, Mari Kurismaa ühisnäituse (koos Sirja-Liisa Eelmaga) „Korduvad mustrid“ eest Tallinna Kunstihoone galeriis, Tiiu Pallo-Vaik teoste seeria eest ühisnäitusel (koos Ingrid Alliku ja Naima Neidrega) „Nagu kivid voolavas vees“ Tallinna Linnagaleriis ja isiknäituse „Virg” eest Draakoni galeriis, Sirje Petersen isiknäituse „Punane niit“ eest Haus galeriis, Juss Piho isiknäituse „Ring” Tallinna Jaani kiriku galeriis ja isiknäituse „Värviravi“ eest Kärdla Nelja Nurga galeriis, August Sai isiknäituse „Värvi lugu“ eest Hobusepea galeriis, Evelyn Zolotko isiknäituse „Päeva palee“ eest galeriis Pallas ja Solarise galeriis ja Tiina Tammetalu ulatusliku retrospektiivse maaliseeria „Eesti maastik“ eest Kadrioru Plaza Galerii näitusel „MINIMAL“.

Konrad Mäe nimelist medalit ja preemiat annavad Eesti Kunstnike Liit, Eesti Kultuurkapital ja Eesti Maalikunstnike Liit alates 1979. aastast, meenutades sellega Konrad Mäe sünnipäeva 1. novembril ja Mäe olulisust siinse maalikunsti arengus. Preemia antakse maalikunsti teose, teoste seeria, näituse või kunstiprojekti eest, mis on oluliselt rikastanud eesti maalikunsti ning olnud avalikult eksponeeritud ajavahemikul väljaandmisele eelneva aasta 1. novembrist kuni väljaandmise aasta 1. novembrini.

Konrad Mäe preemia määramise eeltingimuseks ei saa olla teose või loomingu seostatavus mingi kunstivoolu, stiililise kontseptsiooni või tehnilise menetlusega, samuti traditsionaalsuse või novaatorluse tunnuste olemasoluga. Preemia määramine kunstnikule on ühekordne. Preemiaga kaasneva medali autor on metallikunstnik Enn Johannes. Alates 1979. aastast on preemia pälvinud paljud silmapaistvad Eesti maalikunstnikud: Olga Terri, Tõnis Saadoja, Lembit Sarapuu, Alice Kask, Kaido Ole, Enn Põldroos, Sirja-Liisa Eelma, Toomas Vint, Merike Estna, Peeter Mudist, Jaan Toomik, Lembit Saarts, Tiit Pääsuke, Valeri Vinogradov, Aili Vint, Olev Subbi, Sirje Runge, Jüri Arrak, Peeter Allik, Lola Liivat, Andres Tolts, Kristi Kongi, Uno Roosvalt, Laurentsius & A.D., Erki Kasemets, August Künnapu ja paljud teised.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles