Kunstiakadeemia esitleb raamatut Tallinna linnaehituslikest visioonidest

Kultuuritoimetus
Copy
«Lõpetamata Linn. Tallinna linnaehituslikud visioonid».
«Lõpetamata Linn. Tallinna linnaehituslikud visioonid». Foto: Raamat

Kolmapäeval, 3. novembril esitletakse Eesti Kunstiakadeemias raamatut «Lõpetamata Linn. Tallinna linnaehituslikud visioonid» ja sõna saavad kolm aastat kestnud uurimisprojekti ning raamatu valmimisse panuse andnud osapooled.

Äsja raamatupoodidesse jõudunud 400-leheküljeline kogumik võtab kokku kolm aastat Kunstiakadeemia eestvedamisel toimunud uurimisprojekti «Lõpetamata linn» käigus peetud arutelud. Raamat on mõeldud kõikidele, kel on huvi mõelda Tallinna potentsiaalile tulevikulinnana – mida me Tallinnalt tulevikus ruumiliselt ootame, mida linn vajab ja millised probleemid linnaehituslikult seljatama peab, et olla atraktiivne nii elu- kui tööpaigana.

25 autorit Eestist ja mujalt vaatlevad Tallinna potentsiaali arhitektide ja linnaplaneerijate vaatenurgast, lahates linna nii tervikuna kui pöörates tähelepanu võtmekohtadele. Eraldi peatükid tegelevad Lasnamäe ning teiste sama perioodi paneelelamupiirkondade ruumilise tulevikuga, vanalinna ümbritseva bastionivöö ala potentsiaaliga, Tallinna rohealade ja sinivõrgustikuga. Vaadatakse, milliste reeglite, lubade ja statistika taustsüsteemis toimub Tallinnas linnaehitus võrreldes teiste sarnase profiili ja suurusega linnadega Euroopas – Vilniuse, Helsingi, Zürichi, Kopenhaageni, Praha ja Riiaga. 

Raamatu lõpus heidetakse pilk tulevikku ja küsitakse, milline võiks Tallinn olla aastaks 2050 – milliseid linnaehituslikke lahendusi Tallinn vajaks, et olla eeskujuks mitte ainult Põhja-Euroopale, vaid tervele maailmale.

Artiklite vahele on pikitud intervjuud ja ümarlauaarutelud Tallinna arengut suunanud, analüüsinud ja mõtestanud arhitektide, urbanistide, linnageograafide, arendajate ja linnaametnikega. 

Kogumikku illustreerivad arhitekti ja fotograafi Paco Ulmani droonifotod.

Eesti- ja ingliskeelse kogumiku kirjastas Eesti Kunstiakadeemia arhitektuuri ja linnaplaneerimise osakond ning toimetas Pille Epner. Koostajad on ​​Andres Alver, Douglas Gordon, Kalle Komissarov, Eve Komp, Katrin Koov, Indrek Peil, Renee Puusepp, Johan Tali, Toomas Tammis ja Siiri Vallner.

Autorid: Johannes Madis Aasmäe, Konstantinos Alexopoulos, Andres Alver, Grete Arro, Karin Bachmann, Damiano Cerrone, Kees Christiaanse, Marco D’Annuntiis, Douglas Gordon, Raul Kalvo, Kalle Komissarov, Eve Komp, Katrin Koov, Maroš Krivý, Andres Kurg, Mart Meriste, Andres Ojari, Johan Paju, Claudia Pasquero, Indrek Peil, Marco Poletto, Renee Puusepp, Andres Sevtšuk, Lily Song, Johan Tali, Toomas Tammis, Paco Ulman ja Siiri Vallner.

Uurimisprojekt ja raamat valmisid kinnisvaraettevõtte Kapitel toetusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles