Loomingu Raamatukogus on ilmunud üks 20. sajandi Aafrika olulisimaid kirjandusteoseid

Kultuuritoimetus
Copy
Tsitsi Dangarembga, «Närvilised olud».
Tsitsi Dangarembga, «Närvilised olud». Foto: Raamat

Loomingu Raamatukogus on ilmunud Zimbabwe kirjaniku, režissööri ja poliitilise aktivisti Tsitsi Dangarembga (sünd. 1959) debüütromaan «Närvilised olud» (1988), mida peetakse üheks olulisimaks 20. sajandi Aafrika kirjandusteoseks.

Raamat räägib teismelisest tüdrukust Tambust, kes elab traditsioonilise elukorraldusega väikeses külas ja otsib šona äärmiselt meestekeskses ühiskonnas kangekaelselt teed hariduse juurde, et vabaneda naistel otsekui paratamatult lasuvast koormast. Tema onu on üks esimesi läänes kõrgharitud mustanahalisi ja tunneb kohustust vendade-õdede pered rõhuvast vaesusest välja aidata.

Ta võtab Tambu venna Nhamo oma misjonikooli õppima, aga kui Nhamo ootamatult sureb, annab perepoegade puudumisel õppimisvõimaluse Tambule. See omamoodi kujunemisromaan räägibki tüdruku püüdlustest, esimesest kokkupuutest lääneliku eluga, järjest vastuolulisemast suhtest jumaldatud onuga ning eelkõige naistest 1960. aastate Rodeesias, mille rassilised, soolised, kultuurilised ja poliitilised pinged joonistuvad loo taustal välja eraldi kirjeldamatagi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles