ABBA - kolossaalne popimüüt 15-sekundilise kuulsuse ajastul (4)

Janar Ala
, toimetaja
Copy
ABBA (vasakult: Björn Ulvaeus, Agnetha Fältskog, Anni-Frid
Lyngstad ja Benny Andersson) on saabunud 21. sajandisse. Aega, mil popkultuur müüte enam eriti ei suuda luua, vähemalt selliseid nagu nemad.
ABBA (vasakult: Björn Ulvaeus, Agnetha Fältskog, Anni-Frid Lyngstad ja Benny Andersson) on saabunud 21. sajandisse. Aega, mil popkultuur müüte enam eriti ei suuda luua, vähemalt selliseid nagu nemad. Foto: Baillie Walsh, Abba

Astrid Lindgren, Pipi Pikksukk, Karlsson, Volvo, Saab, IKEA, sotsiaaldemokraatlik utoopia, Nobeli preemia, heeringas (eelkõige see mädanenud variant nimega surströmming), Rootsi kuningas, Tre Kronori hokimeeskond – on enam-vähem esimesed märksõnad, mis seoses Rootsiga meenuvad. Mõnele spetsiifilisema maitsega ja enesepiinajalikumale inimesele ka Ingmar Bergman või August Strindberg – need inimhinge tumeduse süvauurijad. Mulle kui metsakooli piirkonnas üles kasvanule seostuvad Rootsiga veel muidugi ka absoluutsed mootorsaagide tipud – Partner, Husqvarna ja Jonsered.

Kuid võib-olla enne neid kõiki tuleb ABBA, kaks inimest ja neli tähte. Nimi nagu palindroom. Natuke nagu jumala nimigi. Kaks naist ja kaks meest, blond Agnetha Fältskog ja brünett Anni-Frid Lyngstad (Frida), optimistlik Björn Ulvaeus (jälle ta ilmub kaadrisse, ja jälle ta nii mõõdutundetult särab) ja pigem ükskõikne Benny Andersson (aga tal see naeratus ei tule, kuigi ta ju proovib, võib-olla ta ei taha üldse siin niimoodi olla?). Staarigeenilised on selles bändis eelkõige naisterahvad, aga ainult staarigeeni peal ABBA ei sõitnud, neil oli muudki, ja mitte vähe.

21. sajandi ABBA

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles