Jüri Reinvere teos sai Saksamaal eduka esiettekande

Toimetaja: Kultuuritoimetus
Copy
Jüri Reinvere koos dirigent Pietari Inkineniga.
Jüri Reinvere koos dirigent Pietari Inkineniga. Foto: Erakogu

31. oktoobril tuli Saksamaal Saarbrückeni Kongresside hallis esiettekandele Jüri Reinvere ulatuslik orkestriteos «Das innere Meer» («Sisemeri»).

Teose esitas Saksa Raadio Filharmooniaorkester, dirigendiks Euroopa tõusev täht, soome dirigent Pietari Inkinen, kes tegi sel suvel ka eduka debüüdi ikoonilisel Bayreuthi festivalil. Kontsert kanti üle saksa raadiokanalis SR2. Jüri Reinvere on pälvinud Euroopas suurt tähelepanu oma uuenduslike orkestriteostega. Reinvere orkestriteosed baseeruvad beethovenlikul sümfoonilisel arendusel ning neil on sügav ühendus praeguse aja protsesside ja probleemidega.

«Das innere Meer» on Reinvere orkestriteoste tsüklis juba viies. See on sügava sugestiivsusega teos, mis äratab palju mõtteid ja seoseid. Reinvere kasutab siin kogu sümfooniaorkestri võimalusi, ehitab üles avaraid mõtteruume ning suuri intensiivseid kulminatsioone.

Reinvere on oma teose kohta öelnud: «Selle teose loomise lähtepunktid on seos Brahmsi sümfooniaga nr 1 ja soomlasest dirigendi Pietari Inkineniga. Brahms kirjutas oma esimese sümfoonia Läänemeres asuval Rügeni saarel, mina olen eestlane, Inkinen on soomlane, meid kõiki ühendab Läänemeri. «Das innere Meer» käsitleb inimese siseheitlusi ja lõhestatust, samuti Läänemere-äärsete maade mitmekesisust, mis oma tiheduses ja suurtes kontrastides samuti loob lõhestatust.» Esiettekanne Saarbrückenis oli väga edukas. Teos võeti vastu kestvate ovatsioonidega ja helilooja käis korduvalt publikule kummardamas.

Märksõnad

Tagasi üles