NÄDALA FILM ⟩ Kui raske on olla jumal?

Juhan Raud
, toimetaja
Copy
Igavesed on kokku kogunenud.
Igavesed on kokku kogunenud. Foto: Filmikaader

Uue Marveli filmi «Igavesed» on sedapuhku lavastanud Oscari-võitjast režissöör Chloé Zhao ja tulemus on pehmelt öeldes huvitav.

Filmi süžee kohaselt maandus umbes 7000 aastat tagasi Mesopotaamias kosmoselaev, mille pardal oli paras ports inglise keelt kõnelevaid tegelasi. Neid juhib Ajak (Salma Hayek) ja nad on: Sersi (Gemma Chan), Ikaris (Richard Madden), Gilgamesh (Don Lee), Thena (Angelina Jolie), Phastos (Brian Tyree Henry), Druig (Barry Keoghan), Makkari (Lauren Ridloff), Kingo (Kumail Nanjiani) ja Spirte (Lia McHugh). Nad on Igavesed ja nende ülesanne on kaitsta Maad seal end kenasti sisse seadnud limaste kollide ehk Rikutute eest. Kes neile selle ülesande andis? Salapärane kosmiline olend Arishem.

Igavesed saavad oma ülesandega hästi hakkama ning jälgivad eemalt inimkonna arengut sellesse muidu kordagi sekkumata, mis justkui seletaks, miks keegi neist varem midagi kuulnud pole. Samas on just Igaveste saavutused andnud ainest inimkonna müütidele – meie maailma jumalad on saanud filmi kohaselt inspiratsiooni just nimelt Igavestelt, mitte vastupidi. Tänaseks on kõik Rikutud edukalt maha notitud ning Igavestel on maailma eri otstes oma elu. Paljud pole enam omavahel kontaktis. Uute Rikutute välja ilmumine paiskab aga kõik uppi ning kui filmi kangelased nende jälgi hakkavad ajama, selgub mõistagi, et kõik pole päris nii, nagu esmapilgul näib.

«Igavesed» (2021)

Lavastaja: Chloé Zhao

Mängivad: Angelina Jolie, Richard Madden, Salma Hayek, Kumail Nanjiani, Gemma Chan, Kit Harington, Brian Tyree Henry, Barry Keoghan, Ma Dong-seok

Filmi pikkus: 2 tundi ja 35 minutit

Kuna me sellest kangelastiimist varem ühtegi tegelast ei teadnud, on mõnes mõttes arusaadav, miks film nii kaua (2 tundi ja 35 minutit!) kestab, kuid üldiselt on see ikka selgelt liiga pikk. Muidu on linateos igati hästi kokku pandud. Ka näitlejad teevad kesise algmaterjaliga üsna tublid rollid – eraldi tasuks siin esile tõsta Gemma Chani, Brian Tyree Henryt ja Kumail Nanjianit. Viimane annab filmile tagasi teatava eneseteadlikkuse ja iroonia, mis muidu «Igavestes» tihti kaduma ähvardab minna. Ka sarja «Game of Thrones» fännid võivad rõõmustada, kuna saavad siin ühe vahva taaskohtumise osaliseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles