ELU KOOS KUNSTIGA ⟩ Raul Oreškin ja Kaili Kask: «Kunst on midagi väga loomulikku»

Copy
Kaili ja Raul tARTu poe näitusesaalis, kus pildistamise hetkel oli eksponeeritud Tuuli Puhveli ja Eero Ijavoineni näitus «Pitsid ja puuslikud». Hetkel on seal samas võimalik kogeda Kiwa ruumiinstallatsiooni «Kood ja kosmos».
Kaili ja Raul tARTu poe näitusesaalis, kus pildistamise hetkel oli eksponeeritud Tuuli Puhveli ja Eero Ijavoineni näitus «Pitsid ja puuslikud». Hetkel on seal samas võimalik kogeda Kiwa ruumiinstallatsiooni «Kood ja kosmos». Foto: Kristjan Teedema

Kahtlen, kas tuntud kunstipromootoritest tandem Raul Oreškin ja Kaili Kask sissejuhatuseks üldse pikemat tutvustamist vajabki. Paljud on sattunud kas sihilikult või juhuslikult Peipsi-äärses Varnja külas asuvasse Voronja galeriisse, Tartus Aparaaditehases asuvasse tARTu pood-galeriisse, kodu-näitus-kohvikusse Lev ja Leevike või sellest kõigest (sotsiaal)meedia vahendusel osa saanud.

Väidan, et laiapõhjalise kohaliku kunstituru loomiseks on nad kaheksa tegutsemisaasta jooksul ära teinud rohkem kui ükski teine kunstnikke koondav või esindav piirkondlik organisatsioon. Kunsti müüa pole kerge ja selle keerukusest saab aimu, kui üritada ühe lausega sõnastada näiteks teose kui toote tuuma või väärtuspakkumist.

Raul ja Kaili kinnitavad, et nemad ei vaeva eriti oma pead sellega, et mis või milleks on kunst – see on midagi niivõrd loomulikku. Raul räägib selle peale loo vanausulisest Varnja-mehest Fjodorist, kes iseseisvalt selleteemalise uurimistöö ette olevat võtnud, ning siis neile teadustas, et inimeste maailmatunnetus vajub kunstita kreeni. Maailmaga suhestutakse eri valdkondade kaudu nagu teadus, religioon, meedia või poliitika, ja kunst on üks neist paljudest.

Kõik need suhestumise viisid peavad olema tasakaalus, et inimene saaks iseenda ja teistega harmoonias elada. «Miks koolis keegi nii lihtsalt ja mõjusalt ei selgitanud, miks kunsti vaja on,» esitab Raul küsimuse. Niisiis teeb tandem hoogsalt tööd selle nimel, et ühiskonnas leviks aina enam ka mittematerialistlik kingikultuur, kus köögikombaini või muruniiduki asemel osatakse eelistada kunstiteoseid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles