Laval saab näha lindudest inspireeritud veidrat vaatemängu

Kultuuritoimetus
Copy
Foto: Postimees

Sakala 3 Teatrimajas esietendub 20. novembril Ekspeditsiooni uuslavastus «Eikellegi kõrb». Kolme kunstniku koostöös sündinud lavastus kutsub vaataja müstilistele sisemaastikele pakkudes visuaalset vaatemängu ja helilist naudingut.

Ekspeditsiooni uuslavastuse autorid on lavastaja-näitleja Jaanika Arum, visuaalkunstnik ja muusik Helen Västrik ning helikunstnik Mari-Liis Rebane.

Mis juhtub, kui lind unustab oma viisi? Kuidas säilitada eluvõime, kui senine maastik moondub üksildaseks metalseks kõrbeks? Millisena näib ja kõlab maailm, kui lendlema jäävad vaid raudlinnud?

Lavastuse üheks inspiratsiooniallikaks on Austraalias elav Regent Honeyeater - haruldane laululindude liik, mille isendid on hakanud liigikaaslaste vähesuse tõttu unustama iseenda laulu. Ka Eesti metsadest on viimase 35 aasta jooksul kadunud 3.5 miljonit lindu. Lisaks kohandavad linnas elavad linnud oma laule linnamüras olevate sageduste järgi ning teevad kompromisse oma vokaalses esitluses, kärpides välja teatud sagedusega helisid ja viise oma laulust.

Lavastuses kasutatakse eri meediume - etendaja keha, heli, video, valgus ja skulptuur.

Lauri Lagle kunstilisel juhtimisel tegutsev Ekspeditsioon on kooslus, keda ühendab otsing ja soov süvenenult ning teatud põlemiskraadiga tegutseda kunstiteoste loomise nimel.

Ekspeditsooni tahe on otsida tundmatut koos teiste mõttekaaslaste, loojate, näitlejate, muusikute, kunstnikega. Püüd luua teoseid, mis tänase hetke ja maailmaga resoneeruks.

2019. aastast on Ekspeditsioon teinud koostööd Von Krahli Teatriga ja ühise trupiga on seni loodud kokku viis lavastust, mis on pälvinud publiku armastuse ja teatrikriitikute tähelepanu (Lauri Lagle «Sa oled täna ilusam kui homme» ja «Paratamatus elada ühel ajal», Juhan Ulfsaki «Pigem ei», Mart Kangro «Täna õhtul lorem ipsum», Peeter Jalaka «Aed»).

«Eikellegi kõrb» autorid ja lavapartnerid on Jaanika Arum, Helen Västrik ja Mari-Liis Rebane, valguskunstnik Aleksandr Mirson, kostüümikunstnik Jaanus Vahtra, dramaturg Marika Vaarik, teraslinnu autor Taavi Teevet.

Etendused toimuvad novembris ja detsembris Sakala 3 Teatrimajas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles