Jüri Reinvere orkestriteose esitavad Berliini filharmoonikud

Kultuuritoimetus
Copy
Jüri Reinvere ja Andris Nelsons
Jüri Reinvere ja Andris Nelsons Foto: Erakogu

Berliini filharmoonikud kannavad detsembris ette Jüri Reinvere orkestriteose «Maria Anna, wach, im Nebenzimmer».

See on suur tunnustus Eesti muusikale – Berliini filharmoonikud on maailma sümfooniaorkester nr 1. Berliini filharmoonikute esitavad seda kontserdikava kolmel päeval: 9., 10. ja 11. detsembril. 11. detsembri kontsert on kuulatav ka läbi interneti Berliini filharmoonikute digitaalsest kontserdisaalist. Jüri Reinverele on see tänavu juba viies tema orkestriteoste kontsertesitus.

Berliini filharmoonikute kontserdile eelnevad 12. novembril suure sümfoonilise teose esiettekanne Baieri raadio sümfooniaorkestrilt Müncheni Herkulese saalis ning 18. novembril orkestriteose «Norilsk. The Daffodils» ettekanne Gewandhause orkestrilt Leipzigis. Märkimisväärne on, et teost dirigeerib samuti maailma esimeste hulka kuuluv Läti tippdirigent Andris Nelsons. Eesti publik sai Nelsonsit näha eelmise aasta 1. jaanuaril Viini filharmoonikute uusaastakontserdi dirigendina, kuhu valitakse ainult kõige nimekamaid maestroid. Läti rahvusooperis alustanud Andris Nelsons sai tuule tiibadesse Mariss Jansonsi toetusel ning tema karjäär on liikunud väga jõudsalt maailma parimate hulka. Nelsonsi praegused orkestrid on Leipzigi Gewandhausi orkester ja Bostoni sümfooniaorkester.

Jüri Reinvere kirjutas teose «Maria Anna, wach, im Nebenzimmer» tänavu 100. aastapäeva tähistanud Würzburgi Mozartfesti tellimusel. Teose aluseks on Wolfgang Amadeus Mozarti õe Maria Anna, hüüdnimega Nannerli lugu. Heliloojat on haaranud Maria Anna saatus geniaalse venna kõrval. Õde oli samuti üliandekas, kuid ei saanud tol ajal selliseid võimalusi, mis oleks lasknud tema andel avaneda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles