Sisenemine Tsooni: «Tarkovski. Kaheksas film» nüüd Eestis

Kultuuritoimetus
Copy
Stseen ooperist «Tarkovski. Kaheksas film»
Stseen ooperist «Tarkovski. Kaheksas film» Foto: PÖFF

Pimedate Ööde filmifestival tähistab 25. sünnipäeva kauaoodatud nüüdisooperiga «Tarkovski. Kaheksas film», mille toob välja Eesti Kontsert.

«Sellel kammerlikul muusikateatril on katartiline mõju,» kirjutas Austria päevaleht Der Standard pärast ooperi esietendust, mis leidis aset 2020. aasta sügisel Viinis.

Elektrooniline ooper näitlejale-lauljale, virtuaalsetele ooperisolistidele, live-elektroonikale ja robotile on fantaasia Vene filmirežissööri Andrei Tarkovski viimasest, tegemata jäänud filmist. Juba parandamatult haige Tarkovski saab ootamatult võimaluse vändata oma kaheksas film, kuigi on ennustatud, et talle on antud teha vaid seitse filmi. Lavastaja siseheitlus, mis sellest ettepanekust alguse saab, leiab aset lähitulevikus, kui virtuaalreaalsusest ja robotitest on saanud igapäevase elu lahutamatu osa.

Eesti publiku ette jõuab ka unenäoliselt müstiliseks nimetatud «Tarkovski. Kaheksas film» esimest korda. Ooperi idee autor, libretist ja lavastaja on austerlane Thomas Desi, muusika autoriks ja esitajaks ansambel NIHE ehk Taavi Kerikmäe, Tarmo Johannes ja Ekke Västrik. Tarkovskit kehastab Gilbert Handler.

Etendused toimuvad 24. novembril kell 19 Tallinnas Kultuurikatlas ja 25. novembril kell 19 Tartus Vanemuise kontserdimajas. Tallinna esituskoht on sümboolne: just Kultuurikatla ümbruses on üles võetud osa Andrei Tarkovski filmist «Stalker»

Eesti Kontserdi produtsendi Heili-Vaus Tamme sõnul on selles midagi fataalset, et 44 aastat pärast «Stalkeri» võtteid jookseb Tarkovski uuesti mööda neidsamu treppe ja suhtleb seintele ilmuvate tegelastega, kelleks on tema enda naine, chatbot´i tüdruk, robotkäsi ja kaheksanda filmi salapärane tellija.

Ka PÖFFi juht Tiina Lokk ootab ettekannet kannatamatult. «Piiride nihutamine ja nende ristumine, erinevate kunstide sümbioos on alati erk ja hõrgutav ning vastab meie festivali otsingulisele vaimule. Ja kus siis veel Tarkovskist rääkivat ooperit esitada, kui mitte kohas, kus avaneb «Stalkeri» sissepääs Tsooni,» ütles ta.

Äsja etendus «Tarkovski. Kaheksas film»ka Linzis aset leidnud festivalil Ars Electronica, mis on maailma tuntuim kunsti-, teadus- ja tehnoloogiateemaline kultuurifestival. 2018. aastal pälvis projekt Euroopa muusikateatriideede konkursi FEDORA Prize nominatsiooni.

Teos on valminud Eesti Kontserdi, Viini etenduskunstide keskuse WUK, Linzi riigiteatri ja festivali Ars Electronica ja Pimedate Ööde filmifestivali koostöös. Ettekanded kuuluvad Eesti Kontserdi tulevikukunsti sarja «Curioosum», mis otsib muusika, teaduse ja tehnoloogia kokkupuutepunkte.

Piletid on müügil Piletilevis ning Estonia kontserdisaali ja Vanemuise kontserdimaja kassas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles