Kunstifestival «Ma ei saa aru» võtab tuleval suvel fookusesse skulptuuri

Kultuuritoimetus
Copy
Kunstifestival "Ma ei saa aru" 2021 aasta suvel.
Kunstifestival "Ma ei saa aru" 2021 aasta suvel. Foto: Aron Urb

Tänavu juulikuus esimest korda toimunud kunstifestival «Ma ei saa aru» võtab tuleval festivalil fookusesse viimasel ajal ka avaliku ruumi kontekstis palju kõneainet pakkunud skulptuuri.

Kunstifestival «Ma ei saa aru» toimub Telliskivi Loomelinnakus 11.–12. juunil 2022. Festivali eesmärk on erinevate kunstivaldkondade populariseerimine ning seeläbi inimeste kunstile lähemale toomine.

Kahepäevase festivali programm pakub kuulamiseks erinevaid skulptuuri ja kaasaegse kunsti teemalisi vestlusringe. Linnaruumis leiavad aset skulptuuride skautimised ehk jalutuskäigud nii oma ala professionaalide kui ka asjaarmastajate juhtimisel. Toimuvad  töötoad, kus huvilistel on võimalik kolmemõõtmelisi teoseid luua. Festivali saadab ka satelliitprogramm, mis viib külastajad näiteks KUMU skulptuurihoidlasse, EKKMi ja Raja tänava skulptuuristuudiotesse. Enamik festivali programmist on huvilistele tasuta.

Festivali eel avatakse Telliskivi Loomelinnaku Rohelises saalis näitus «Tuur skulptuur», mis annab ülevaate kohaliku skulptuuri meediumi mitmekülgsusest nii kasutatavate materjalide variatiivsuse kui ka teemade poolest. Näitus koosneb pea poolesajast erinevast teosest, mis loovad värvika pildi skulptuuris erinevatel ajastutel õhus olnud teemadest.

«Esimese festivali «Ma ei saa aru» fookusteema oli tänavakunst, mis keskendus kunstile linnaruumis. See viis meid loomulikul viisil edasi skulptuuri juurde. Kaasaegse skulptuuri kaudu saame peatuda lisaks vormi ja mahu küsimustele ka ruumi teemadel – miks ja kuidas näiteks avalik skulptuur või monument mängib olulist osa linnaruumi kontekstis. Uue aasta festivalil mõtestame skulptuuri lisaks materjali, ruumi ja esteetilise vormi poolelt ka avaliku ruumi ilmestamise ning mälupoliitika baasilt,» sõnastab järgmise festivali teemasid peakorraldaja Bianka Soe.

Iga-aastane kunstifestival «Ma ei saa aru» on Telliskivi Loomelinnaku poolt ellu kutsutud sündmus, mis toob kahel päeval tähelepanu alla ühe kunsti valdkonna ning tutvustab selle vaatamist ja mõistmist nii aktiivsetele kunstihuvilistele kui ka neile, kes vajavad huvi kasvamiseks väikest sõbralikku tõuget.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles