Suri legendaarne Kalju Terasmaa (6)

Kultuuritoimetus
Copy
Kalju Terasmaa 2006. aastal ERSO juubelikontserdil.
Kalju Terasmaa 2006. aastal ERSO juubelikontserdil. Foto: Peeter Langovits/Postimees

Pühapäeval, 28. novembril lahkus laulja ja muusikapedagoog Kalju Terasmaa.

Üle poole sajandi, kuni aastani 2005 Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri löökpillirühma kontsertmeistrina tegutsenud Kalju Terasmaa oli virtuoosne vibrafonisolist, kes 70-ndate alguses pani aluse löökpilliõpetusele toonases Tallinna Riiklikus Konservatooriumis, kus tema käe all õppis suur osa Eesti praegustest parimatest löökpillimängijatest. Löökpilli mängis ta ka ansamblis Metronoom, Eesti Raadio estraadiorkestris, Eesti Televisiooni ja Emil Laansoo ansamblites ja veel paljudes koosseisudes.

Laiemalt sai mitmekülgselt andekas muusik tuntuks 1960-ndate aastate alguses tegutsenud Eesti Raadio meeskvarteti koosseisus. Kalju Terasmaa, Eri Klasi, Uno Loobi ja Arved Haugi säravad etteasted teleekraanil ja raadiosaadetes kinnistusid kuulajate südamesse lauludega «Rohelised niidud», «Imeilus suvepäev», «Romantika», «Tihemetsa Tiina» ja palju teised.

Omaaegse ülipopulaarse muusikasaate «Horoskoop» tuntuimaks lauluks sai koos Helgi Salloga esitatud duett «Sulle kõik nüüd ütlen», kuulajate südameisse on kinnistunud ka koos Anu Antoni, Marju Kuudi ja Tiiu Varikuga esitatud laulud.

Tema lapsepõlveradadel Padise lähedal olev Kalju-lava on nime saanud Kalju Terasmaa järgi. Isa ja vanaisa jälgedes liiguvad ka Kalju Terasmaa tütar Terje ning lapselapsed Marianne ja Henrik.

Kalju Terasmaa ärasaatmine toimub reedel, 3. detsembril kell 15.00 Nõmme Rahu kirikus.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles