ELU KOOS KUNSTIGA ⟩ Kai Lobjakas: «Muuseumide kogud on pöörane hulk esemeid ja kooslusi»

Maria Arusoo
, Kaasaegse Kunsti Eesti Keskuse juhataja
Copy
Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumi juht Kai Lobjakas. Taustal kahe kunstiajaloolase jagatud raamaturiiul ja Aalto-Kooperaatori-Standardi kombinatoorika.
Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumi juht Kai Lobjakas. Taustal kahe kunstiajaloolase jagatud raamaturiiul ja Aalto-Kooperaatori-Standardi kombinatoorika. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumi (ETDM) juhi ning kunstiajaloolase Kai Lobjaka töö ja uurimisvaldkond viib teda põnevatest pööningutest, tagatubadest ja vanavara ladudest rahvusvaheliste disaininäituste, messide ja mainekate kollektsioonideni. Tema elu koos kunstiga on ümbritsetud rohketest ajaloolistest esemetest, mille kaudu vaadelda nii ühiskondlikke arenguid kui stiilide vahetumist, ning Lobjakas on võtnud endale ülesande seda ka teistele tutvustada.

Me kohtume Kadriorus, et heita pilk ühe disainiajaloolase igapäeva, näha, kuidas ja mismoodi ta suhestub esemelise maailmaga ning milline on kunst mõju ja tähendus tema jaoks.

Kai Lobjakas on koos kolleegidega ETDMis ehitanud üles põneva disainikogu, kus unikaalkunsti kõrval ka suur hulk argiseid tarbeesemeid. Oma igapäevatöös ei tegele ta muidugi ainult esemete kogumise, vaid ka disainikäsitluse ja -teooriaga, disainile konteksti loomise ja tutvustamisega. Lobjaka tööpõld on avar ja ta suhtub sellesse kirglikult, piir elu ja töö vahel hakkab üha enam kokku sulama. Ta on kogu aeg n-ö jahil, kaardistades põnevaid esemeid ja lugusid enda ümber.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles