AJA AUK ⟩ Välismaa Tommy Cash

Janar Ala
, toimetaja
Copy
Virgil Abloh koos modelli Gigi Hadidiga 2020. Pariisi moenädalal 
Virgil Abloh koos modelli Gigi Hadidiga 2020. Pariisi moenädalal Foto: Charles Platiau

Pühapäeval saabus kurb uudis, et 41-aastaselt on surnud disainer Virgil Abloh. Kui nüüd mõelda ajalises mõttes nii lähedasele kümnendile, kui seda on 2010ndad laiemalt, siis on tal selles loodetavasti kindel ja ehk isegi mõneti üldistusväärne koht. Eestist võiks sarnast tüüpi leida Tommy Cashis.

Abloh oli hariduselt arhitekt ja insener, arhitektuurimagistri kraadi sai ta Illinois Institute of Technologyst, mille arhitektuurikateedrit juhatas kord üks modernismi pioneere Ludwig Mies van der Rohe, kes ka ülikoolile linnaku projekteeris. Kuidagi läks aga nii (selles oli tegelikult otsapidi süüdi üks teine arhitekt – Rem Koolhaas), et joonlaud ja harilik pliiats vahetati niidi ja nõela vastu ning põhiline eneseteostus ja ühtlasi ka kuulsus hakkas tulema hoopis moesektorist. Põhiline, aga mitte kogu.

2012. a lõi Abloh moebrändi nimega Off-White, mis ühendas tänavamoodi modernistliku ja ka postmodernistliku sensibiliteediga. Esimesest võttis loomulikkuse ja mugavuse, teisest selguse, täpsuse ja ehk ka snobismi ning kolmandast tsitaadilisuse. Igapäevasest, suvalisest asjast võib teha kõrgmoodi, leidis ta. Esimene Off-White’i kollektsioon sai inspiratsiooni Mies van der Rohe kuulsalt «Farnsworthi majalt» (1951), mis kujutas endast klaasist ja valgeks värvitud terasest elamist looduslikus ümbruses. Off-White kujunes edukaks, sellest hakati üksvahe rääkima kui kõige «hetke kõige kuumemast» moenimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles