Eesti filharmoonia kammerkoori album pälvis klassikamaailma maineka auhinna (1)

Kultuuritoimetus
Copy
Eesti Filharmoonia Kammerkoor
Eesti Filharmoonia Kammerkoor Foto: Kaupo Kikkas

Kaspars Putniņši ja Eesti filharmoonia kammerkoori CD-plaat «Schnittke: Choir Concerto; Three Sacred Hymns; Pärt: Seven Magnificat-Antiphons» sai auhinna «Diapason d'Or de l'Année», mida annavad välja Prantsuse ajakiri Diapason ja raadiokanal France Musique.

Ajakirja Diapason kriitikud valivad aasta jooksul välja nendest plaatidest viisteist parimat klassikaalbumit erinevates žanrites, sh ooperi, sümfoonia, kammermuusika jm hulgast; Eesti filharmoonia kammerkoori plaati hinnati aasta parimaks koorimuusika valdkonnas. Sama album on esitatud sel aastal Grammy nominendiks parima kooriesituse kategoorias ning pälvis ka oktoobrikuu Diapason d’Or auhinna. Salvestusprotsessis, mis toimus 27.–31. jaanuarini 2020 Tallinna Niguliste kirikus, osales tunnustatud helirežissöör Jens Braun, koormeister oli Heli Jürgenson ja plaadi andis välja BIS Records selle aasta juunis.

Kaspars Putniņš iseloomustas intervjuus ajakirjale Diapason plaadile salvestatud heliloojate loomingut: «Alfred Schnittke ja Arvo Pärt olid lähedased sõbrad, mõlemal oli ka väga tihe side õigeusu kirikuga. Kui Schnittke viib kuulaja oma isiklikule teekonnale, mis avab nii inimeksistentsi ohtlikud sügavused kui ka ekstaatilised seisundid, siis Pärt loob oma muusikaga templi ja palveruumi.»

Kaspars Putniņšil koos kammerkooriga on kujunenud BIS Recordsiga aastatepikkune tulemusrikas koostöö. Eelmises koostöös valminud album, samuti Schnittke ja Pärdi loominguga, võitis 2018. aastal maineka Gramophone’i auhinna. Peatselt on ilmumas BIS Recordsi alt juba ka järgmised plaadid – Rahmaninovi «Püha Johannes Kuldsuu liturgia» (op 31) ning Ülo Kriguli autoriplaat.

Eesti filharmoonia kammerkoori kõrgtaset näitab ligi 80 salvestist, mis on välja antud koostöös mainekate plaadifirmadega, nagu ECM, Harmonia Mundi, Ondine, BIS jt. Koori plaate on esitatud 16 korral Grammyle ning need on kahel korral hinnatuima plaadiauhinna võitnud. Plaadistusi ehivad ka teised prestiižikad auhinnad, sh Gramophone’i auhind, Preis der Deutschen Schallplattenkritik, Choc de l’Année Classica, Eesti parima klassikaalbumi tiitlid, ajakirja Classica tunnustus jt. Korduvalt on salvestised jõudnud Billboardi edetabeli esikümnesse jne. 2020. aastal valis BBC muusikaajakiri Classical Music Eesti filharmoonia kammerkoori kümne parima koori hulka maailmas.

Kammerkoori järgmised kontserdid toimuvad juba sel nädalal 8.–11. detsembrini Viljandis, Tallinnas, Paides ja Haapsalus, kus kava «Missa Tagore» juhatab Pärt Uusberg.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles