The Cure esineb järgmisel aastal Riias

Kultuuritoimetus
Copy
Ansambli The Cure solist Robert Smith 2019. aastal.
Ansambli The Cure solist Robert Smith 2019. aastal. Foto: Grant Pollard

6. oktoobril esineb The Cure esmakordselt Riias, Riia Arenal. Tegemist on ainsa kontserdiga Baltikumis. Piletite eelismüük Piletilevi uudiskirja saajatele algab kolmapäeval, 8. detsembril kell 10. Avalik piletimüük saab alguse reedel, 10. detsembril kell 10 Piletilevis.

Ei ole liialdus öelda, et üle 40 aasta tegutsenud Robert Smithi juhitud bänd The Cure on olnud inspiratsiooniks, eeskujuks, julgustuseks ja lohutuseks mitmele generatsioonile kuulajaile, muusikutele, kunstnikele, disaineritele ja teistele loovinimestele. Väga paljudele inimestele on Robert Smith midagi hoopis enamat kui suur juuksepahmakas, must silmalainer ning pisut laiali läinud punane huulepulk, mis on olnud tema pikaajalisteks äratuntavateks välisteks tunnusmärkideks.

The Cure (esialgse nimega Easy Cure) sai alguse 1976. aastal Crawleys Inglismaal, kui Robert Smith koos koolikaaslastega muusikat tegema hakkas. Debüütalbum «Three Imaginary Boys» ilmus 1979. aastal ning kriitikud andsid sellele positiivse hinnangu ja bänd kategoriseerus žanridesse post-punk ja new wave. Järgmise albumiga “«Seventeen Seconds”» liikus bänd tumedama ja süngema stiili suunas, mis koos Smithi muutunud imagoga mõjutasid tugevalt nii sündivat gooti roki žanri kui ka seda ümbritsevat subkultuuri. Nii peetaksegi The Cure’i üheks eredamaks gooti roki näiteks ning pioneeriks. Robert Smith ise on küll ignoreerinud kriitikute püüdeid bändi ühte või teise žanri suruda, öeldes, et ansambel ei ole kategoriseeritav ning tema mängib lihtsalt The Cure’i muusikat, mis iganes see siis ka poleks.

Bändi kommertslikus mõttes edukaim album on 1989. aastal ilmunud «Disintegration», kust pärinevad hitid, nagu «Lullaby», «Lovesong» ja «Pictures of You». Kuigi bändi teatakse rohkem süngema muusika poolest, on neil ka hulgaliselt rõõmsama tooniga lugusid, nagu näiteks «Let’s Go To Bed», «Inbetween Days», «Close To Me», «Just Like Heaven» ning absoluutne superhitt «Friday I’m In Love».

The Cure on karjääri vältel välja andnud 13 stuudioalbumit, mitmeid kontsertalbumeid ja kogumikke, üle 40 singli ning müünud rohkem kui 30 miljonit albumit kokku. Lisaks on ilmunud mitu kontsertfilmi ja nad on kirjutanud soundtrack’e mitmele filmile. Robert Smithi stiili on laenanud Tim Burtoni filmikarakter Edward Käärkäsi. Peale seda filmi on Smith ja Burton veel mitmel korral koostööd teinud.

Loomulikult on bändi pärjatud ka mitme väärika muusikaauhinnaga (Brit Awards, MTV Music Video Awards, Ivor Novello Awards jt) ning 2019. aastast alates on neil koht rock’n’roll'i kuulsuste hallis (Rock and Roll Hall of Fame).

Riia kontserdi erikülalisena astub üles Šoti bänd The Twilight Sad. Arvestades The Cure’i sügavat ja kõikehõlmavat kultuurilist mõju, saab oktoobri algus Riias olema põnev – lisaks kontserdile toimuvad nädala jooksul alates 3. oktoobrist veel mitmed sündmused. Kursis olemiseks jälgige korraldaja L Tips Agency Estonia sotsiaalmeediakanaleid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles