Ilmus Paavo Matsini artiklikogu kirjandusest ja alkeemiast

Kultuuritoimetus
Copy
Paavo Matsin avaldas oma viimase kümmekonna aasta arvustusi ja esseid koondava teose «Kirjandus ja alkeemia».
Paavo Matsin avaldas oma viimase kümmekonna aasta arvustusi ja esseid koondava teose «Kirjandus ja alkeemia». Foto: Erakogu

Kirjastuselt Lepp ja Nagel ilmus kirjaniku ja kriitiku Paavo Matsini viimase kümmekonna aasta arvustusi ja esseid koondav teos «Kirjandus ja alkeemia». Värskesse raamatusse on valitud rohkemal või vähemal määral alkeemiaga kokkupuutes olevad kirjutised kultuuriloost, raamatutest ja muidugi ka Matsini lemmiklinnast Prahast. Raamatu Tartu esitlus toimub 16. detsembril kell 18 Eesti Farmaatsia Seltsi farmaatsia ajaloo kabinetis (Jakobi 52).

Olles Eestis üks väheseid inimesi, kes on alkeemiat uurinud nii akadeemilisest vaatenurgast kui ka kasutanud alkeemilisi motiive ohtralt oma ilukirjanduslikes teostes (viimati 2019. a Eesti Kirjanike Liidu romaanivõistluse võiduteoses «Kongo tango»), viib erudeeritud autor lugeja rännakule Egiptuse püramiidide, Praha kohvikute, sürrealistide ja vabamüürlaste, Pärsia kirjanduse ja Riia majamärkide maailma. Matsini valik kirjandus- ja kunstimaailmast on alati olnud hõrk: Tõnis Vint, Vello Vinn, Maara Vint, Mihkel Mutt, Andres Ehin, Hasso Krull, Rainer Maria Rilke, Nikolai Gogol, Fritz von Herzmanovsky-Orlando, Sadeq Hedayat on vaid mõned nimed, keda Matsin oma kriitilistes artiklites ja esseedes on käsitlenud. Raamatu lõpetab pikem intervjuu autoriga.

Paavo Matsin on leidnud tunnustust nii kriitikuna kui ka kirjanikuna. Ta on kahel korral saanud oma arvustuste eest Sirbi aastaauhinna, tema ilukirjanduslikke teoseid on tõlgitud rohkem kui kümnesse keelde, ta on võitnud nii Euroopa Liidu kirjandusauhinna kui ka Eesti Kultuurkapitali kirjanduse sihtkapitali proosaauhinna.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles