Vanemuise teatris toimub suurejooneline ooperigala

Kultuuritoimetus
Copy
Vanemuise sümfooniaorkestri ees on dirigent Risto Joost.
Vanemuise sümfooniaorkestri ees on dirigent Risto Joost. Foto: Vanemuine

Reedel, 10. detsembril toimub Vanemuise teatri suures majas kaunis ooperigala, kus Vanemuise teatri ooperi- ja külalissolistide esituses kõlab maailmakuulsate heliloojate looming armastatud ooperitest. Dirigeerib Vanemuise teatri muusikajuht Risto Joost. Solistidena astuvad üles Dara Savinova Rootsi Kuninglikust Ooperist, Luc Robert Kanadast, Jānis Apeinis Läti Rahvusooperist, Martin Karu, Karmen Puis, Pirjo Jonas, Simo Breede, Rasmus Kull ja Grete Oolberg. Kaasa teevad ka Vanemuise ooperikoor ja sümfooniaorkester. Ooperigala konferansjee on Jaanus Tepomees.

Ooperigala kunstilise juhi, Vanemuise teatri muusikajuhi ja peadirigendi Risto Joosti sõnul on „Ooperigala 2021“ lauljate pidu, kus esitamisele tulev repertuaar võimaldab solistidel näidata oma võimsat häält.

Lisaks Vanemuise teatri suurepärastele ooperisolistidele on laval säravad külalissolistid: möödunud hooajal Vanemuise teatris kaks debüüti teinud Dara Savinova Rootsi Kuninglikust Ooperist, Eesti ooperipublikule tuntud Luc Robert Kanadast ja Jānis Apeinis Läti Rahvusooperist. „Apeinis on minu hinnangul meie regiooni üks säravamaid baritone, kelle vokaalne võimekus on piiritu. Külalisesinejate valikuga tahtsin publikule tutvustada ka noort talenti. Nii astub publiku ette ka Londonis Guildhalli Muusika- ja Draamakoolis õppiv kontratenor Martin Karu,“ rääkis Joost.

Ooperigala esimene pool on üles ehitatud vanemale repertuaarile – kõlavad Vivaldi, Händel ja Mozart ning virtuoossed aariad erinevatest ooperitest. Gala teine pool on eklektilisem ja romantilisem. Näiteks esitatakse muusikat ooperitest „Linda di Chamounix“, „Padaemand“, „Jevgeni Onegin“ ja gala kulmineerub ooperi „Carmen“ aaria- ja ansambli-hittidega.

Traditsioonilisel ooperigalal kõlab heliloojate Bernsteini, Vivaldi, Händeli, Mozarti, Donizetti, Ponchielli, Tšaikovski, Wagneri ja Bizet’ looming ooperitest „Candide“, „Griselda”, „Alcina”, „Julius Caesar”, „Don Giovanni“, „Linda di Chamounix”, „La Gioconda“, „Jevgeni Onegin“, „Padaemand“, „Tristan ja Isolde“, „Tannhäuser“ ning „Carmen”.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles