Esietendub Maria Metsalu uuslavastus

Kultuuritoimetus
Copy
Maria Metsalu lavastus «The Well».
Maria Metsalu lavastus «The Well». Foto: Ink Agop

20. detsembril esietendub Kanuti Gildi SAALis Maria Metsalu lavastus «The Well», mis on järg Maria Metsalu 2017. aastal esietendunud soolotööle «Mademoiselle x», mis janunes inimliku läheduse, puudutuse ja kaastunde järele.

Oma eelmise soolotööga tuuritas Metsalu edukalt mitmel pool Euroopas ja New Yorgis. Uude töösse on Metsalu kaasanud tekstilooja Jaakko Pallasvuo Soomest, inglise muusiku Oxhy ning serbia juurtega etendaja Bosa Mina. Eestist liituvad metallikunstnik Tarvo Porroson ja valgustaja Priidu Adlas.

Lavastuse peategelasel pole perekonda, sõpru ega sidemeid. Ta langetatakse kaevu oma nelja psühhoterapeudi poolt – need on AJ, Brian, Kevin ja Nick. Tema ülesandeks on kaevu põhjas nahkdiivanil lamades kirjutada ja anda maailmale tagasi struktuur. Lavastuse ruum muutub erootiliseks mõttemaailmaks – sisemiseks ja salajaseks ruumiks. See ruum mõjub vangistavalt vääralt käituvale ja reaalsusest eraldatud kehale, mis kuuleb asju, mida ei tohiks kuulda, ja näeb asju, mida seal pole. «The Well» kujutleb pealtvaatajate tavapäraselt vaid tunnistavat pilku kliinilise pilguna. See on kutse publikule tunnetada oma võimu ja teadvustada, kuidas see mõjub laval olevale kehale, jäämata vaid passiivseks vaatlejaks.

Maria Metsalu (1990) on eesti päritolu koreograaf ja kunstnik, kes lõpetas 2016. aastal Amsterdami kunstiülikooli SNDO (School for New Dance Development). Metsalu käsitleb performance’it kui radikaalset ruumi, mis on võimeline looma uusi tähendusi ning vaatamis- ja nägemisviise. Lisaks oma soolotööle on ta rahvusvahelise kunstikollektiivi Young boy dancing group üks asutajaliikmeid ning on teinud koostööd ja esinenud teiste seas Tino Sehgali, Michele Rizzo, Nils Amadeus Lange ja Gelitiniga. Tema soolo- ja grupitöid on näidatud mitmel pool Euroopas ning ka USAs.

Esietendus 20. detsembril, järgmised etendused 21., 22., 28. ja 29. kell 19:30 Kanuti Gildi SAALis. Etendusele 22. detsembril järgneb vestlus, mida viib läbi Maria Arusoo.

Vahetult enne esietendust, 19. detsembril avaneb Eesti Kunstiakadeemia väligaleriis Metsalu, Pallasvuo ja Porrosoni ühisnäitus, kus saab näha lavastusega seotud ja meeskonna loodud visuaale ja tekste. Samal õhtul saab kuulda Oxhy kontserti Sveta baaris.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles