VAATA OTSE ⟩ Millist ooperi- ja balletisaali Eesti vajab? (1)

Claire Peinar
, Postimees TV toimetaja
Copy

Reedel, 17. detsembril kell 11.00–13.00 toimub Rahvusooper Estonia Valges saalis ekspertide ja otsustajate ümarlaud «Millist ooperisaali Eesti vajab?». Vaata arutelu otseülekannet Postimehe vahendusel.

Ümarlaual võtavad sõna kultuuriminister Tiit Terik, Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart, rahvusooper Estonia peadirektor Ott Maaten, Estonia teatri loominguline juht Arvo Volmer, arhitekt Ike Volkov, riigikogu liige Mart Helme (EKRE), riigikogu liige Viktoria Ladõnskaja-Kubits (Isamaa), riigikogu liige Eduard Odinets (SDE), samuti Reformierakonna ning Keskerakonna fraktsioonide esindajad. Arutelu modereerib Marko Reikop.

Ajakava

11.00 – 11.10 Estonia peadirektori tervitus, Estonia teatri ajalugu tutvustava lühifilmi näitamine

11.10 – 13.00 Arutelu

Riigikogu kinnitas 13.09.2021 otsusega riiklikult tähtsad kultuuriobjektid, mille ehitamist asub kultuurkapital lähiaastatel rahastama. Nende hulka kuulub ka rahvusooper Estonia juurdeehitus.

«Kui Rahvusooper tõstatas 2021. aasta alguses teravalt diskussiooni juurdeehituse abil tekkiva uue ooperi- ja balletisaali ümber, siis algusest peale oli meie lubadus, et toetame igati ühiskondlikku diskussiooni ja selle avatust, kaasates võimalikult palju osapooli,» sõnas rahvusooperi Estonia peadirektor Ott Maaten.

«Riigikogu on tänaseks oma otsuse teinud ja leidnud, et saal peaks sündima samasse kohta, kus on praegune ajalooline Estonia hoone. Ka rahvusooper on arvamusel, et uue ooperi- ja balletisaali tekkimine kesklinna annaks Tallinna kesk- ja vanalinnale uut tõmmet ning oleks pigem võimalus, mitte probleem,» rääkis Ott Maaten. «Samas oleme teadlikud problemaatikast, mis on seotud linnaruumi, muinsus- ja looduskaitsega ning mis tuleb kõigi osapooltega põhjalikult läbi töötada. Seetõttu ongi laiapõhjaline diskussioon väga oluline.»

Vaata videost Tallinna Tehnikakõrgkooli üliõpilaste kontseptuaalseid vaateid Estonia teatri laiendusele.
Kavandite autorid on Karl Evisalu, Kärt Kaljuvee, Urmo Orujõe, Aleksandr Špakovs, Liilia Ehrlich, Janar Kopli, Elisa Toonekurg, Helena Ojabstein ja Elis Rahuorg.
Juhendaja professor Vilen Künnapu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles