Suri nahakunstnik Urve Varik

Kultuuritoimetus
Copy
Urve Varik
Urve Varik Foto: Eesti Kunstnike Liit

Lahkunud on Eesti Kunstnike Liidu liige, nahakunstnik Urve Varik. 

Urve Varik, neiupõlvenimega Salumaa, sündis 1940. aastal Tallinnas, lõpetas 1959. aastal Keila keskkooli ja 1966. aastal Eesti NSV Riikliku Kunstiinstituudi nahakunsti erialal.

Urve Variku ärasaatmine on homme, 16. detsembril kell 13.30 Tallinna Krematooriumi suures saalis Pärnamäel.

Variku andekusest annab tunnistust tõik, et kunstniku diplomitöö jõudis Eesti tarbekunsti- ja disainimuuseumi kogusse. Kõnealusest kollektsioonist tõuseb esile stiilne modernistlik vakk, kus on kasutatud nahavooli ja põletust ning millel on tõlgendatud kiviaegseid kaljujoonistusi.

Juba peale lõpetamist paistis Urve Varik oma töökuse ja põnevate tööde poolest silma. Nahakunstnikuna osales ta aktiivselt näitustel, näiteks iga-aastastel tarbekunstiväljapanekutel, mida linnarahvas väga ootas, samuti esindas ta Eestit Ungaris, Saksamaal ja Norras. Urve Varik astus Eesti Kunstnike Liidu liikmeks 1969. aastal.

Urve Variku peamiseks tehnikaks kujunes kõrgelt hinnatud, ent töömahukas nahavool, kus nähtus suurepäraselt kõrgete väljendusrikaste reljeefide modelleerimisoskus. 1970.–1980. aastatel tutvustas Urve Varik nii mõneski töös naha voolitud pinnal metalli segatehnikana – märkimist väärib näiteks galvanoplastiliste vaskpanustega «Vanem Edda», mille kaanel on krooni ja mõõga vahel mees ja naine, kes oma oleku ja alastusega mõjuvad ausa, vaheda ja tänapäevasena. Päevik «Sarvekandja» on lausa irriteeriv: kaane keskväljal troonib vangistava silmavaatega sarvik, nurkades aga kartuššides keerubid.

Urve Variku eeskujul muutus Eestis menukaks aparaadiga põletamine ning seda võtet hakati tema eeskujul kasutama laiemalt ka väikeseeriate puhul. 1980. aastate märgilistest töödest tõuseb esile «Niebelungide laul», kus on armastatud nahavooli kõrval tutvustatud kuldamist. Lisaks mahuvad Urve Variku teoste sekka mastaapsemad kompositsioonid, mis kompisid naha kasutamise piire.

Tallinna Kunstitoodete Kombinaadis tegeles Varik albumite, märkmike, külalisteraamatute, karpide, rahakottide ja teiste nahktoodete kavandamisega. 

Tähtsal kohal oli Urve Varikule loomingu kõrval perekond, tema abikaasa ja kauaaegne mõttekaaslane oli tunnustatud skulptor Matti Varik. Pere kolmest lapsest kaks leidsid samuti enese jaoks kunsti – Kerttu Varikust sai tekstiilikunstnik ja Kattri Taklajast keraamik.

Urve Variku austajatele jääb ta lähedaseks kui lahtise käega julge meister, kes oskas oma loomes nii katsetada, leiutada kui ka pidada dialoogi ajalooliste tehnikate ja ilukirjandusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles