Ilmunud on raamat legendaarse nukunäitleja Helle Laasi elust

Kultuuritoimetus
Copy
Helle Laasi jaoks on nukud püha ja seda ülevat tunnet saab kogeda iga vaataja, kes näeb nukku Helle käes.
Helle Laasi jaoks on nukud püha ja seda ülevat tunnet saab kogeda iga vaataja, kes näeb nukku Helle käes. Foto: Sander Põldsaar

Tänavu novembris oma 80. sünnipäeva tähistanud legendaarse nukunäitleja, lavastaja ja lastekirjaniku Helle Laasi elust on ilmunud raamat «Nukukas Helle Laas», mille on Hellega vestluste põhjal omanäoliselt teoseks vorminud Kaja Kann.

Eesti Noorsooteater pakkus Helle Laasile elulooraamatu mõtte välja ning Helle soovil sai kirjutajaks Kaja Kann ning formaadiks tavapärasest erinev lähenemine näitleja eluloole. Kannu sõnul on raamatul kaks autorit – Helle Laas, kes kõike seda elas, ja Kaja Kann, kes selle kirja pani. Tegemist ei ole elulooraamatuga, pigem mälestuste ja kujutluste pilvega, kus põimuvad fiktsioon ja dokumentaalsus, elu ja teater.

Leheküljed raamatust «Nukukas Helle Laas».
Leheküljed raamatust «Nukukas Helle Laas». Foto: Raamat

«Raamat põhineb Helle mälul ja mäletamisel, kuid tegemist on pigem ilukirjandusliku teosega Laasi ainetel,» ütles Kann. «Helle Laas on eluaeg olnud vaba radikaal! Alustasin kirjutamist enne koroonaaega, siis kui Hellel veel oli teatris suhteliselt palju tööd ja lõpetasin juba esimesel koroona-aastal, kui ta oli oma korteri seinte vahele aheldatud. Käisin tal pidevalt külas, tema pakkus lõhesaia ja lihtsalt lobisesime. Igasugune surve kronoloogiliselt ajaloolisi fakte paika sättida läks vett vedama. Asjade tähendused muutuvad pidevalt, just vastavalt praegusele hetkele. Miks mingi asi läks nii või naa, on alati tagantjärgi välja mõeldud põhjendus või vabandus, kui soovite.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles