AK ⟩ Jalutuskäik tekstiga

Erkki Bahovski
, arvamustoimetaja
Copy
Jüri Engelbrecht
Jüri Engelbrecht Foto: Peeter Langovits

Kuidas kirjutada arvustust akadeemiku raamatule? Jüri Engelbrechti teosele «Juhuslikud jalutuskäigud teadusmetsas» eessõna kirjutanud astronoom Tõnu Viik on põrganud samalaadsele probleemile. Nagu ta oma sõnadega ütleb: «Arvasin enda selle raamatu tutvustamiseks nõrgukese olevat.» Kuid Tõnu Viik, nagu selgub eessõnast, on olnud Jüri Engel- brechtiga sõber üle 50 aasta. Mida aga peaks tegema minusugune lihtsurelik? Kirjutada lihtsalt, et raamat meeldis, ei jäta just adekvaatset muljet.

Raamatul on küll sisukord, mis viitaks nagu liigendatusele, aga tegelikult on see kui katkematu lugu, mille Engelbrecht oleks justkui ühe hingetõmbega kirja pannud. Sealt leiab kõike – sõnaseletusi, autori sõpru, viiteid poliitfilosoofiale ja palju, palju muud.

Kas te näiteks teadsite, mida tähendab serendiipsus? Aga tuleb välja, et teaduses mängib serendiipsus olulist rolli. Kuid selleks, et serendiipsus aset leiaks, on vaja ettevalmistust, rumalaga serendiipsus ei juhtu.

Kahtlemata kvalifitseeruks Engelbrecht mõne arvates nn globalistiks. Lugedes ülevaadet tema sõpradest, saab aru, milline on olnud akadeemiku rahvusvaheline haare. Tegelikult saab aimu sellestki, milline on tänapäeva teadus – et see on avatud ja sünnib koostöös paljude teistega piiri taga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles