AK ⟩ Tähejumalad baaris sisemiste probleemide küüsis

, ulmekriitik
Copy
«Täheaeg 20: Juhtumised Pahura Jumala baaris».
«Täheaeg 20: Juhtumised Pahura Jumala baaris». Foto: Raamat

Antoloogia «Juhtumised Pahura Jumala baaris» sisaldab Eesti Ulmeühingu ja kirjastuse Fantaasia korraldatud kuuenda ulmejutuvõistluse võidutöid. Kui mõelda, kuidas üldiselt jutukogumikke kokku pannakse, siis paratamatult kipuvad need olema koostaja nägu. Jutuvõistluste paremiku puhul ei puutu ühe inimese maitse asjasse, vaid otsustavaks saavad žürii hääled. See tähendab, et käesoleva antoloogia puhul võime turvaliste ja igati žanri kaanoneid järgivate juttude seast leida ka hoopis teistsugustele nüanssidele (olgu stiil, keelekasutus, žanrite segamine vms) rõhuvaid palasid.

Lisaks on iga jutuvõistlus toonud nähtavale uusi autoreid, kelle tööd tavapäraselt ulmelugeja ette ei satuks. Nii leiame ka sellest kogumikust mitu ulmežanri debütanti, nagu Häli Kivisild, Elo-Mall Toomet, Karri Tiigisoon, Marek Liinev ja Mia Lisette Tamme. Ainult rõõmustav on näha uusi tulijaid, kes ei lase vanadel kirjutajatel loorberitele puhkama jääda.

Viimaste ulmejutuvõistluste järel on žürii liikmed mitmetes artiklites esile toonud oma eelistusi või kajastanud, kuidas parimate valimise protsess välja nägi. See on tänuväärt kõigi tagasisidejanuste autorite suhtes, kes jäid joone alla, aga ka nende suhtes, kellel õnnestus esikümnesse pääseda. Mitte iga Eesti kirjanduselus toimuva jutuvõistluse järel ei avaldata täpseid punkte ja muud statistikat, mis võiks olla huvitav materjal ka tavalugejale. Üle aastate on võistlusele saadetud juttude arv jäänud 70 juurde, mis näitab heitlikele aegadele vaatamata stabiilset vajadust viljeleda žanrikirjandust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles