Kaunid ja kohutavad sõnumid Prantsusmaalt

Hendrik Alla
, kultuuritoimetuse juht
Copy
«Prantsuse lähetus» 
«Prantsuse lähetus» Foto: Filmikaader

Kummaline lugu selle Wes Andersoni filmiga «Prantsuse lähetus»: ametlikuks esilinastuskuupäevaks Eestis on välja kuulutatud 24. detsember, aga eellinastused käivad juba mõnda aega. Seega ei jää midagi muud üle kui kõigi Andersoni fännide rõõmuks film juba enne jõululaupäeva nädala filmiks kuulutada.

Ühelt poolt on «Prantsuse lähetus» muidugi sajaprotsendiline Anderson​, millest režissööri fännid leiavad just seda, mida nad vaatama lähevad: maagiline tasakaalustatud kaadrikompositsioon, pastelsed paletid ja imetabaselt voogav loojutustamisviis. Siiski pole see ehk nii vaatajasõbralik kui mõni tema eelnenud filmidest, näiteks «Kuutõusu kuningriik», «Grand Hotel Budapest» või miks ka mitte nukufilm «Koerte saar».

«Prantsuse lähetus» räägib samanimelisest (French Dispatch) ajakirjast, mida antakse peatoimetaja Arthur Howitzer Jr. (Bill Murray) karmi ja kauni juhtimise alla välja Prantsuse linnakeses Ennui-sur-Blasé. Filmis jutustatakse meile koos sissejuhatuse ja epiloogiga kolm novellikest, igaüks vaatleb üht ajakirjas kajastatud mahukat lugu. Epiloog on õigupoolest epitaaf peatoimetajale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles