AJA AUK Arst, kes hoolis liiga palju

Janar Ala
, toimetaja
Copy
Elvis Presley
Elvis Presley Foto: Wikimedia Commons

Ikka on hea, kui inimesel on arst, keda usaldada. Kui Elvisel häda käes oli, helistas ta dr George C. Nichopoulosele, kes kohe tuli, suur nahkne arstikott käes. Suurt arstikotti oli tarvis, sest Elvisele meeldisid väga rohud. Ta oli veendunud, et iga häda tarvis on rohi olemas. Oli veendunud arstiteaduse pooldaja, tänapäeval vist üsna haruldaseks muutuma hakkav liik. «Mõned on sellised,» kommenteeris hiljem arst, «kõige väiksema häire korral leiavad, et kohe on midagi tarvis võtta, teistel on ükskõik.»

Samal ajal kui 1979 enamik inimesi USAs valmistus jõule pidama, hakati dr Nicki üle hoopis kohut mõistma. Elvis suri südame rütmihäirete tõttu WC-potil, kuid lisaks arütmiale ja kõrgele vererõhule leiti Elvise verest ka barbituraatide, morfiini, vaaliumi jne jälgi. Doktor oli kohtu ees, sest talle pandi süüks 20-kuulise perioodi jooksul enne surma Elvisele 12 000 pilli ebaseaduslikku väljakirjutamist.

Teisi kliente oli tal veel, näiteks Elvise arhivaenlane Jerry Lee Lewis, hüüdnimega Killer. Killer tarvitanud enne igat kontserti 8–10 amfetamiinikapslit. Dr Nick väitis küll, et Killer sai oma amfetamiini tänavalt ja tema pigem püüdis suuremat kahju ära hoida. Ka Elvisele olevat ta reaalsete ravimite asemel kirjutanud palju platseebosid. Aga miks te talle ikkagi nii tohututes kogustes rohtusid välja kirjutasite, küsiti dr Nickilt. Sest ma hoolisin liiga palju, vastas arst.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles