Milliste argumentidega toita usku surmajärgsesse ülestõusmisse?

Olev Remsu
, kirjanik ja kriitik
Copy
Jaan Tammsalu FOTO: Mihkel Maripuu
Jaan Tammsalu FOTO: Mihkel Maripuu Foto: Mihkel Maripuu

Lahkuja võimalik individuaalne ülestõusmine on kristluse nurgakivi, ilma sellesse uskumiseta ei olda tõeline usklik, ehkki võidakse ju pühakirja tunda, kirikukombeid täita ning vaimulike autoriteetsust tunnistada. Kristlus kui judaismi dissidentlik haru vastandub just selle poolest oma emausule, et kuulutab individuaalset ülestõusu kõigile, kes selle on ära teeninud. Judaismis räägitakse kollektiivsest ülestõusust viimselpäeval.

EELK Tallinna Jaani koguduse pastor Jaan Tammsalu ülestõusmises ei kahtle, ta on selles veendunud. Raamatus «Surm on edasitee. Pajatused paratamatusest» on tema meetodiks otsida oma veendumusele kinnitust ning seda ta ilukirjandusest leiabki. Niisiis, surm on edasitee… Tammsalu teab, et meie eelkäijaid valmistati juba lapsena ette selleks, et nad peavad surema (lk 31).

See on julge väide, selle juurde poleks olnud liiaks selgitus, mida silmas peetakse. Ja millistest eelkäijatest on juttu, kui kauges minevikus nad elasid? Meie eelkäijad olid paganad, kes säilitasid oma suhtumise ka mitusada aastat pärast kristluse jõudmist meie maile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles