Filmiaasta 2021: Hendrik Alla edetabel

Kultuuritoimetus
Copy
Stseen Aleksei Salnikovi romaani „Petrovid gripi küüsis“ ainetel valminud Anton Fjodorovi lavastusest, mis esietendus tänavu veebruaris Moskvas Gorki keskuses.
Stseen Aleksei Salnikovi romaani „Petrovid gripi küüsis“ ainetel valminud Anton Fjodorovi lavastusest, mis esietendus tänavu veebruaris Moskvas Gorki keskuses. Foto: Ira Polarnaja

Pandeemia on ikka oma raske kannaga filmimaailma peale astunud ja aasta oli tühjem, kui nii mõnigi varasem.

Olen tänavu vaadanud 190 filmi (viimati «Matrix: taassünd» kolmapäeva hommikul ja see kindlasti edetabelisse ei pääse) ning kahtlustan, et 200 aasta lõpuks enam täis ei tulegi. Seda on kõvasti vähem kui tavaliselt, aga nendegi seas leidus ka pärle. Poetan need siia.

  1. «Petrovid gripi küüsis» Aleksander Salnikovi romaani suurepärane linaversioon, režissöör Kirill Serebrennikov. Sobib kogu koroonaaega kokku võtma, Semjon Seržini ja Tšulpan Hamatova suurepärane näitlejatöö, kaasa lööb ka «Kupee nr 6» täht Juri Borissov.

    Film «Petrovid gripi küüsis». Pildil Nikolai Koljada, Juri Kolokolnikov ja Semjon Serzin. FOTO: Sergei Ponomarjov

    Sergei Ponomarev

  2. «Isa» Florian Zelleri režissööridebüüt, lavastab oma samanimelist näidendit. Anthony Hopkinsi superroll, aga temalt midagi vähemat ka ei oota. Fantastiline loojutustamise mehaanika, mille võlu ei kao ka mitmendal vaatamisel, kui juba tead, mis võtteid kasutatakse.

    Florian Zelleri film «Isa» vajutab valupunktidele, millest tihti on lihtsam mööda vaadata. Suurepärast tööd teevad Olivia Colman ja Anthony Hopkins. 

    Filmikaader

  3. «Power of the Dog» (Netflix) Jane Campion väga sageli filme ei tee, aga kui teeb, siis nii, et on ka tehtud. Üllatav ja jõuline draama tugeva näitlejate ansambliga: Benedict Cumberbatch ja minu jaoks suur üllataja Kodi Smit-McPhee, kõrvalosades Kirsten Dunst ja Jesse Plemons.

    «Power of the Dog», Benedict Cumberbatch ja Kodi Smit-McPhee

    Filmikaader

  4. «Gunda» Victor Kossakovsky mustvalge tekstita seafilm, loodusfilmi ja dokumentaali piire kokku sulatav lugu. Mul on kahju kõigist, kes ei läinud seda kinno vaatama. Jälle näide loost, mida saab jutustada vaid filmikunsti vahenditega.

    Emis Gunda, Viktor Kossakovsky samanimelise filmi kangelanna.

    Filmikaader

  5. «Eile öösel Sohos» Edgar Wrighti õudusmuusikal. Kas selline žanr on olemas? Ajastunostalgia (kuuekümnendad) paitab silma ja kõrva, aga lavastuslikud lahendused löövad need veel kõrgelt üle.

    Matt Smith ja Anya Taylor-Joy filmis «Eile õhtul Sohos», taustal Thomasin McKenzie.

    Filmikaader

  6. «Düün» Kartsin väga, mis sellest saab, aga Denis Villeneuve tegi suurepärast tööd, ei läinudki untsu!. No ja edetabelis peab ka olema üks suurejooneline kosmseulmekas.

    ​«Düün»

    Filmikaader

  7. «Ivanna elu» Guatemaala režissööri Renato Borrayo Serrano tegi koos eestlastega dokfilmi tundrus elava neenetsi naise elust. Te mõtlesite, et teie elu on raske, eks. Tuhkagi, aga see raske, kuid lootuserikas elu tuleb filmis välja väga ehedalt ja vahetult.

    «Ivanna elu»

    Filmikaader

  8. «Kupee nr 6» Soome-Eesti-vene ühistöö valiti öösel vastu kolmapäeva Oscarite parima rahvusvahelise filmi eelnimekirja. Ega siin muud polegi öelda, et väga hea film ning meespeaosas Juri Borissov!

    Seidi Haarla ja Juri Borissov filmis «Kupee nr 6». 

    Kaader filmist

  9. «Kapten Volkogonovi põgenemine» Poliitiline põnevik diktatuurist, kättemaksust ja lunastuse võimalikkusest. Fantastiline kunstnikutöö ja peaosas jälle Juri Borissov!

    «Kapten Volkonogovi põgenemine»

    Filmikaader

  10. «Roheline rüütel» David Lowery filmis on rüütliks Dev Patel. Müstiline draama, mis meenutab kohati tugevalt «Monty Pythonit ja Püha Graali».
  11. «Candyman» Nia Dacosta originaalne lähenemine linnalegendide õuduste tagamaadele.

    Alica Vikander ja Dev Patel David Lowery filmis «Roheline rüütel». 

    Filmikaader

  12. «Sound of Metal» (Amazon Prime) Darius Marderi uurimus maailma tunnetamisest. Mis juhtub siis, kui heavy-trummar kurdiks hakkab jääme. Kuulmine on mulle isiklikult väga tähtis meel, seepärast puudutas see minimastlik draama ka väga sügavalt.

    «Sound of Metal»

    Filmikaader

  13. «Väike emme» Céline Sciamma kohutavalt südamlik ulmeelementidega draama, taas ajasilmuse temaatika. Aga mitte siirupine!

    «Väike emme», rež Céline Sciamma

    Filmikaader

  14. «Oxygen» (Netflix) Alexandre Aja’ ulmekas. Naine (Mélanie Laurent) ärkab mingis kõrgtehnoloogilises kirstus, kus hakkab hapnik lõppema, välismaailmaga saab suhelda nuditud interneti ja telefonikõnede vahendusel. Väärib märkimist, sest esitaks taipasin, et see kujutab sisuliselt minu elu viimase pooleteise aasta jooksul ja teiseks, stseenid kirstus, kus enamus enamasti toimub nii näitleja kui operaatori poolt suurepäraselt lahendatud.

    Mélanie Laurent filmis «Oxygen»

    Filmikaader

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles