Suri kunstnik Andrus Joonas

Kultuuritoimetus
Copy
Andrus Joonase retrospektiivne juubelinäitus “Meelesurfar” Pärnu muuseumis.
Andrus Joonase retrospektiivne juubelinäitus “Meelesurfar” Pärnu muuseumis. Foto: Mailiis Ollino

Kolmapäeval, 29. detsembril suri performance'i, maali- ja installatsioonikunstnik Andrus Joonas. Ta oli 51-aastane.

Avangardist Joonas sündis 1970 aastal, õppis Pärnu Sütevaka humanitaargümnaasiumi kunsti osakonnas ning alustas oma kunstnikuteed 1995. aastal monumentaalse maanteenäitusega, mis tõstis ta esile kui art brut'i harrastava kunstniku.

Ta oli tuntud ka kui omamütoloogiliste Aledoia lillemaalide seeriate, Kollase Huntmehe maalide ja performance'ite kaudu. Kollase Huntmehe alter ego vahetus hiljem Valge Huntmehe vastu. Lisaks sellele oli Joonas ühtlasi umbes kakskümmend aastat korraldanud ja kureerinud Pärnu moodsa kunsti näitusi. 2000. aastal sooritas ta kontseptuaalse teo, lõpetades oma CV esitamise tõestamaks, et ta on kunstnik.

Eesti Kunstiakadeemia kolledži Academia Grataga on Joonas olnud seotud nii õpilase kui õppejõu rollis; õppejõuna on ta tegutsenud ka Academia Non Gratas. Ta oli muu hulgas Non Grata tegevuskunsti rühmituse liige (1998–2007).

Joonase enda viimaseks näituseks jäi «Zjem-a, Daur-a» 2021. aasta sügisel Vabaduse galeriis. Selle näituse pealkiri oli võetud udmurdi keelest ning tähendab šamaaniks pühitsemist, mida kunstnik teatud ülekantud tähenduses ju ongi. Ise ütles ta oma viimase näituse kohta avamise ajal: «Minu maalid on nagu reisikirjeldused või konteinerid ja ajakapslid, kus reis on kokkusurutult jäädvustatud. Nagu kogu mu looming, on ka need teosed isiklikult läbi elatud ja annavad edasi omaenda kogemusi.»

Selle aasta suvel andis Joonas välja ka oma kunstnikuteed tutvustava kunstiraamatu «Meelesurfar», mis oli ühtlasi kõnealuse näituse ligemale 100-leheküljeline kataloog.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles