Juurikas. Eesti Energia valgustab maailma

Uuno Prostamool
, Euroopa Haige Mees
Copy
Surnumeres suplev jordaanlane tutvub Eesti elektrihindadega.
Surnumeres suplev jordaanlane tutvub Eesti elektrihindadega. Foto: wikimedia.org

Veel mõne aasta eest oli USAs Kesk-Läänes ­paiknev Utah’ osariik pime mahajäänud kolgas, kus ­puudus elektrivõrk ja kaugküttesüsteem. Ahjusid köeti skunkside ja eeslite sõnnikuga, toitu valmistati tossu ajavatel priimustel, valgust andsid tõrvikud ja tuhmid petrooleumilambid. Tualetis käidi käsikaudu, interneti kasutamiseks ja telefoniga helistamiseks tuli reisida naaberosariiki. Nüüd ei tunne Utah’ osariiki enam äragi: kõikjal särab ere elektrivalgus, ruume soojendavad võimsad radikad, tualettruumide põrandate all huugab kõrgepinge-elekter. Ja mis põhiline: kõik see ei maksa peaaegu mitte midagi!

Salt Lake City äärelinnas elab palju­naiseline mormoonide perekond, kellel tuleb detsembris elektri eest maksta umbes viis dollarit. Novembri arve oli veel väiksem: ainult kolm dollarit. Kõigest sellest oli meie lugejatele nõus rääkima kohaliku Viimse Aja Pühade Jeesuse Kristuse Kiriku kellamees Nick Rhodes.

«Elan koos oma kolme naisega kolmekorruselises 380-ruutmeetrises kahe basseiniga majas, mille kütteallikateks on kaheksa soojuspumpa. Sooja aitavad saada veel majakorruste põrandates olevad elektritraadid ja tugevate poltidega seinte külge kinnitatud radiaatorid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles