ARVUSTUS ⟩ Armastus ja kannatus Pariisi Lasnamäel

Andrei Liimets
, Filmikriitik
Copy
«Pariis, 13. linnaosa» on kaugel Hollywoodi postkaardikitšist, Eiffeli torn paistab siin ainult Lasnamäe-taolise korterelamu katuselt.
«Pariis, 13. linnaosa» on kaugel Hollywoodi postkaardikitšist, Eiffeli torn paistab siin ainult Lasnamäe-taolise korterelamu katuselt. Foto: Filmikaader

Prantsuse lavastaja Jacques Audiard on saavutanud Euroopa kinos enam-vähem kõik, mis saavutada annab. Tema värskeim film, suhtedraama «Pariis, 13. linnaosa», räägib neljast tegelasest, kes püüavad Prantsusmaa pealinna paneelmajade vahel armastust ja lähedust leida.

Jacques Audiard kuulub kahtlemata Euroopa lavastajate absoluutsesse tippklassi. Tema tunnustuste seast leiab muuhulgas Briti Filmiakadeemia parima võõrfilmi preemiad ning Prantsusmaa parima filmi auhinnad Césarid nii draama «Löök, mille mu süda vahele jättis» kui ka vanglapõneviku «Prohvet» eest, Cannes’i filmifestivali grand prix’ «Prohveti» ja peapreemia Kuldse Palmioksa pagulasloo «Dheepan» eest ning Veneetsia Hõbekaru ingliskeelse debüüdi «Sistersi vennad» eest.

Seejuures on Audiard suutnud edukalt liigelda isikupärasema autorikino ning laiemat publikut kõnetava levifilmi vahel, enamasti neid kaht sidudes. Suurem osa tema filmidest on olnud lisaks festivalidele edukad ka kodumaises ja rahvusvaheliseski kassas. Tõsi, läikiva pealispinna tõttu on Audiardile mõnikord ka ette heidetud stiili eelistamist sisulisele sügavusele.

«Pariis, 13. linnaosa»

Režissöör Jacques Audiard, osades Noémie Merlant, Stephen Manas, Geneviève Doang, Lumina Wang, Jehnny Beth

Kinodes alates 31. detsembrist, kestus 1 tund ja 45 minutit

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles