Eesti Kontsert alustab uut aastat renessansimeistrite muusikaga

Kultuuritoimetus
Copy
Vokaalansambel Floridante Consort
Vokaalansambel Floridante Consort Foto: Sabine Burger

Eesti Kontserdi kevadtalvine hooaeg saab alguse võrratu renessansiaegse vokaalmuusikaga. Kontsertidel «Uuestisünd» 6. jaanuaril Tallinnas ja 12. jaanuaril Tartus astub publiku ette vokaalansambel Floridante Consort koos ansambliga.

Kontsert «Uuestisünd» (pr k renaissance) elustab killukese renessansiaegsete meistrite Euroopat. Kõlab Orlando di Lasso, Cipriano de Rore ja Giaches de Werti vokaalmuusika Francesco Petrarca ja Torquato Tasso lüürilistele tekstidele, milles on peidus tubli annus varjatud kirge ja armuvalu.

«Paljud meist on Louvre’is imetlenud «La Giocondat», Leonardo da Vinci salapäraselt naeratavat Mona Lisat. Samamoodi tunneme ka Petrarca kauneid värsse ja oleme sedakaudu aimu saanud kaunist ja rikkalikust keelest, mille metafooridesse peidetud erootika on ehk põhjustanud ka tulle kuulsa äraseletatud naeratuse Mona Lisa palgeil,» tutvustab kontserdikava tagamaid Saale Fischer.

«Kava aluseks on noodsamad Petrarca tekstid, mille tema kaasaegsed helimeistrid on valanud lauluvormi. Sõnumi edasiandmine eeldab lauljailt iga sõna ja nende allteksti täielikku tundmist, seega on kontserdile eelnenud suur eeltöö n-ö laua taga ja tulemus on suurepärane. Da Vinci-aegse helimaailma elustamisse on kaasatud ka ajaloolised pillid,» räägib muusik.

Lavale astuvad Floridante Consort ja ansambel koosseisus Maria Valdmaa (sopran), Maarja Helstein (alt), Joosep Trumm (tenor), Lodewijk van der Ree (tenor), Taniel Kirikal (bass), Villu Vihermäe (viola da gamba), Kristo Käo (lauto) ning Saale Fischer (orel). Kontserdi kunstiline juht on renesanssharfil esinev Andrew Lawrence-King.

«Uuestisünd» kõlab neljapäeval, 6. jaanuaril Estonia kontserdisaalis ning 12. jaanuaril Tartus Heino Elleri Muusikakooli Tubina saalis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles